Avocatul Poporului acuză guvernul de încălcarea repetată a legii.

Avocatul Poporului acuză guvernul de încălcarea repetată a legii.
martie 31, 2021
Alin Ciubotariu

Renate Weber acuză Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență că își încalcă propria lege de funcționare. Avocatul poporului s-a sesizat din oficiu și cere explicații premierului.

Avocatul Poporului a acuzat CNSSU că ar fi încălcat propriile norme de funcționare, norme specificate în mod clar atât de OUG 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cât și de HG 1489 /2004 privind Organizarea și Funcționarea Comitetulu Național pentru Situații Speciale de Urgență, prin nepublicarea în monitorul oficial al nici uneia din cele 20 de hotărâri ale CNSSU luate în anul 2021 și a cerut Premierului, care este și președintele CNSSU, să explice motivul pentru care acestea nu se găsesc în publicația oficială a statului.

„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”

Avocatul Poporului

Conform legilor în vigoare, în special Legea 24/2000, art. 11, alin. 1 și 5, lege privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative publicarea lor, în vederea intrării în vigoare, în Monitorul Oficial, este obligatorie, cu obligativitatea specificată în mod explicit în art. 42 al OUG 21/2004, obligativitate care a rămas valabilă chiar și după modificarea articolului prin OUG 68/2020:

„Art. 42.
(1) Hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării.
(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) se aduc neîntârziat la cunoștință populației prin mijloacele de comunicare în masă, se difuzează pe posturile de radio și de televiziune în cel mult două ore de la adoptare și sunt retransmise în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de alertă.
(3) Hotărârile prevăzute la alin. (1) pot fi atacate în condițiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.”

OUG 21 din 15/04/2004
Privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență

Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu și a cerut explicații Primului Ministru privind încălcarea repetată a prevederilor legale.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram