Bogdan Aurescu despre Summitul B9: Cel mai important eveniment diplomatic

Bogdan Aurescu despre Summitul B9: Cel mai important eveniment diplomatic
mai 11, 2021
Alin Ciubotariu

Bogdan Aurescu a participat la Summitul B9 organizat de Administrația Prezidențială română în parteneriat cu președenția Poloniei. La summitul organizat la Buicurești a intervenit online și președintele SUA, Joe Biden.

Ministrul Afacerilor Externe ale României, Bogdan Aurescu, a participat alături de miniștri de externe și șefi de stat din nouă țări partenere NATO la Summitul B9 găzduit de Administrația Prezidențială la care s-au discutat probleme de securitate din zona Mării Negre și de cooperare a aliaților NATO de pe flancul de est.

Summitul de astăzi, găzduit de președintele Iohannis la București, a fost un summit foarte important și de succes.
Este, cred, cel mai important eveniment diplomatic pe care l-a găzduit România (…) Am avut nouă șefi de stat, din statele de pe flancul estic al Alianței, la care s-a adăugat secretarul general al NATO, ceea ce arată susținerea pe care NATO o acordă acestui format, care, la rândul său susține NATO și coordonarea în interiorul NATO.
Președintele SUA a participat, pentru prima dată, la un summit al acestei inițiative, al acestui format București 9.
Discuțiile au fost extrem de substanțiale astăzi, s-a vorbit despre securitatea de pe flancul estic, în contextul ultimelor revoluții îngrijorătoare din regiunea Mării Negre. S-a discutat despre pregătirea Summitului NATO, care va avea loc în 14 iunie.
Ne întâlnim în acest format pentru a coordona pregătirea noastră pentru summit, mai ales în ceea ce privește postura noastră de apărare și descurajare pe flancul estic și am avut o declarație comună pe care șefii de stat au adoptat-o astăzi, foarte substanțială și foarte clară. Ea conține elemente destul de clare, referitoare la evaluarea situației de securitate pe flancul estic, la postura agresivă a Rusiei pe flancul estic.
Ceea ce dorim să facem mai departe, în cadrul NATO, în exercițiul care se cheamă NATO 2030, creștere profilului politic și militar al NATO, negocierea noului concept strategic al alianței

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe ale României

Administrația prezidențială a găzduit luni, 10 mai, Summitul B9, la care au participat 9 parteneri NATO din flancul estic la care au participat șefii de stat din Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, lituania, Slovacia, Ungaria și Statele Unite ale Americii. În cadrul Summitului a intervenit și Secretarul genertal al NATO, Jens Stoltenberg.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram