Bugetul Capitalei a căzut la vot din cauza USR

Bugetul Capitalei a căzut la vot din cauza USR
aprilie 28, 2021
Alin Ciubotariu

Bugetul Primăriei Generale a Capitalei a fost respins în ședința Consiliului General. USR Plus a votat împotriva unui buget despre care afirmă că este umflat.

Bugetul Municipiului București, în varianta propusă de primarul general Nicușor Dan, nu a trecut de votul Consiliului General al Capitalei după ce consilierii generali ai USR Plus au refuzat să voteze proiectul motivând că Nicușor Dan ar fi exagerat cifrele legate de venituri prezentate în proiect iar promisiunile de reformă în administrația publică sau sistemul local de sănătate făcute de Nicușor Dan nu au fost respecate.

Proiectul de buget propus de Primarul General a fost respins cu un scor de 17 voturi „Pro”, 22 „Împotrivă” și 14 abțineri, pentru aprobarea lui în Consiliul General al Capitalei fiind nevoie de 27 de voturi „Pro”.

Bugetul Primăriei Generale a Municipiului București estimează un venit de 6,9 miliarde lei, dar incluzând instituții subordonate și credite sau fonduri ale UE crește până la 9,5 miliarde lei și prevede investiții din bugetul local de 600 milioane lei și din fonduri ale UE de 1,2 miliarde lei.

La ședința Consiliului General în cadrul căreia s-a discutat proiectul propus de Nicușor Dan au fost respinse, pe rând, toate amendamentele făcute de Primarul General dar și cele ale USR Plus și ale Partidului Social Democrat, consilierii USR Plus afirmând că diferența dintre încasările reale maxime, 4,5 miliarde, și cele estimate de proiect, de 6,9 miliarde, nu poate fi trecută cu vederea.

În campania pe care am făcut-o împreună am făcut niște promisiuni și vrem să ne achităm de ele. În bugetul propus veniturile estimate sunt de 7 miliarde lei, nu se încasează mai mult de 4,5. Situația financiară este catastrofală, e lăsată moștenire de administrația Firea. Nu puteam să ne gândim că anul acesta vom avea o mulțime de bani. Nu este momentul să fim populiști, vrem un buget realist. Asta cerem de la primarul nostru și vrem să sprijinim să construiască bugetul.
USR și-a asumat că se va ocupa de câteva domenii - sănătate, asistență socială, spații verzi. La București nu a început reforma în sănătate. Asta este nemulțumirea noastră. Circulă mai multe știri false, că se blochează Bucureștiul. Nu se blochează Bucureștiul. Nu este adevărat, nu ne batem pe putere, ne batem și pe reforma reală. Vrem să reorganizăm instituțiile, vrem să aducem profesioniști în administrația locală. Vrem să ne așezăm la masă și să revenim în fața bucureștenilor cu un buget realist.

Cosmin-Victor Smighelschi - Consilier General din partea USR-PLUS

Grupul consilierilor generali din USR Plus îl acuză pe fondatorul USR că nu dă dovadă de o intenție clară de a face curat în mafia din sănătate din sistemul de spitale subordonat primăriei generale, în special Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), unde s-au făcut achiziții de zeci de milioane de lei prin contracte cu încredințare directă în care prețurile ar fi fost exagerate în mod intenționat de câteva sute de ori.

Nu există nicio intenție declarată a primarului de a face curățenie în ceea ce numim a fi o mafie: bugetul ASSMB, care începe cu 78 de milioane de lei datorie din anul trecut, de achiziții prin negociere directă, netransparente, de 50 de milioane de lei, contracte umflate de sute de ori, inflație de personal pentru aceleași obiect de activitate, deci prețuri mai mari pentru bucureșteni.
Nu se reformează nimic, indiferent că vorbim de aparatul Primăriei, de subordonate sau de administrația spitalelor.
Cerem primarului să retragă proiectul și să revină la masa negocierilor. Există deja o decizie oficială a conducerii politice.
Asta nu înseamnă că proiectele de dezvoltare nu vor continua", susțin consilierii USR-PLUS.

Grupul consilierilor generali din partea USR Plus

În bugetul de anul acesta avem estimate venituri de aproape 7 miliarde. Am fost surprins să văd această sumă în buget pentru că în toate discuţiile pe care le-am avut cu primarul şi cu directorii din Primărie sumele avansate au fost în jur de 4,5 - 5 miliarde de lei.
Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică şi am văzut suma de 7 miliarde, am cerut nota de fundamentare, adică explicaţiile pe care se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcţiile din Primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor.
Avem motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realiste. În afară de 2017, când veniturile bugetare au fost similare cu cele realizate, în ultimii trei ani acestea au fost exagerate cu cel puţin 25%. Nu putem să ne minţim că anul acesta, dintr-odată, o să avem o mulţime de bani, dacă în anii trecuţi nu s-a întâmplat asta. Dacă facem aşa, din toate cheltuielile pe care le planificăm pentru sănătate, pentru asistenţă socială, mediu, sport şi aşa mai departe, va trebui să tăiem din bani.
Noi vrem să avem un buget realist, aşa încât să prioritizăm cheltuielile şi ele să fie respectate. Nu e momentul să fim populişti, ci să fim responsabili şi buni gospodari. Noi asta cerem de la primarul general pe care l-am susţinut. Vrem să îl sprijinim să construiască bugetul pe baze reale şi să spună care sunt cheltuielile prioritare.

Horia Tomescu, viceprimar al Municipiului București

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, afirmă că proiectul de buget a fost foarte greu de construit, îm mod special pentru că existau plăți ale căror termene scadente au expirat încă din 2019, și că acesta a fost discutat în prealabil cu membrii consiliului general, proiectul fiind unul care intenționează să deblocheze investițiile în proiecte majore pentru capitală.

De la începutul mandatului am făcut eforturi uriașe să ținem la linia de plutire primăria. Am găsit facturi neplătite de la început de 2019. Acum putem să trecem la faza următoare, investițiile.
În ianuarie, consilierii și cu primarul, viceprimarii au audiat toți directorii din PMB întrebându-i cum văd bugetul, apoi li s-a solicitat să facă reduceri, apoi, într-un grup de lucru, cei doi viceprimari, city managerul, șeful comisiei de buget și am realizat un proiect de buget care a fost gata pe 15 martie si a fost transmis către consilieri.
Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu grupurile de consilieri din majoritate și acum venim să spunem că este alt buget. Nu se poate așa ceva.
Toate discuțiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc, au fost foarte civilizate și constructive, dacă se dorește să discutăm punctual, dar haideți să dăm bucureștenilor investițiile pe care le așteaptă.
Este un buget care face curățenie în primărie și pregătește construcția Noului București. În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reușit să deblocăm investițiile și să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală.

Nicușor Dan, Primar General al Municipiului București

Riscul major pentru administrația lui Nicușor Dan este faptul că Primăria Generală nu va primi cotele defalcate pe impozite pe venit dacă bugetul nu este votat rapid, conform președintelui Comisiei de Buget din cadrul Primăriei Generale, care a afimat că actualul proiect a fost discutat timp de șase săptămâni cu grupurile de consilieri generali.

Noi am avut timp de 6 săptămâni o discuție aplicată cu USR și cu primarul general. Am considerat că un buget realizabil este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru bucureșteni. La nivel de amendamente, am primit o serie de amendamente de la grupul PSD și apoi 4 amendamente de la USR. Probabil vor veni din nou și în plen. Le vom discuta și le vom vota.
Din venituri, o componentă importantă sunt cotele defalcate din impozitele pe venit. Urgență pentru care noi trebuie să votăm acest buget este exact această, pentru a putea fi în măsură la începutul lunii mai să primim banii în conturile primăriei. Vrem să rezolvăm o problema foarte mare lăsată de fosta administrație. Prelungirea Ghencea este o prioritate. 7 milioane sunt datorii de anul trecut. Mai există multe proiecte începute precum pasajul Doamna Ghica. Străzile din București le știți foarte bine cum arată și câte necazuri ne produc. Am alocat în plus 20 de milioane de lei pentru această componentă importantă a bugetului.

Sorin Purcărea, Președintele Comisiei de Buget din Primăria Generală a Municipiului București.

Unul din cele mai importante proiecte prevăzute de bugetul Primăriei Generale este pasajul de la Doamna Ghica, un proiect cu o valoare totală 143 de milioane lei, pentru care sunt prevăzute investiții de 39 milioan de lei pentru 2021, din care până acum s-au achitat 6 milioane și care contorizează datorii din lucrări neachitate de 18,7 milioane lei.

Stadiul fizic al contractului este de aproximativ 40% din valoarea total contractată, împărțindu-se astfel: lucrările de relocare rețele și sistematizare sunt finalizate în proporție de 90%; lucrările de infrastructură drum sunt finalizate în proporție de 80% (10% din aceste lucrări se vor executa după montarea tablierului metalic, fiind vorba despre ultimul strat de asfalt, stratul de uzură care se va așterne unitar pe tot proiectul la sfârșitul lucrărilor); infrastructura pasajului (2 pile și 2 culei) este realizată în proporție de 99%, rampa 1 în proporție de 100% și rampa 2 în proporție de 50%; suprastructura pasajului (tablierul, predalele și parapeții) – în proporție 0% (parte din material este în stoc la furnizor); semnalizări și semaforizare definitivă (după turnarea stratului de uzură) – în proporție de 0%.

Primăria Generală a Municipiului București către Hotnews

Grupul consilierilor generali al PNL acuză USR Plus că ar proteja interesle în domeniul sănătății ale lui Horia Tomescu, un apropiat al fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, căruia primarul general Nicușor Dan i-ar fi delegat coordonarea spitalelor aflate în subordinea Primăriei Generale dar nu și dreptul de semnătură, astfel încât managerii spitalelor nu pot fi înlocuiți decât cu acceptul primarului Nicușor Dan, în joc fiind și bugetul de 355 de milioane lei al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), controlat de Primăria Generală.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram