Bugetul capitalei a fost adoptat după negocierile cu USR Plus

Bugetul capitalei a fost adoptat după negocierile cu USR Plus
mai 7, 2021
Alin Ciubotariu

Primarul General a acceptat rectificările propuse de consilierii USR Plus și a redus cifrele de venituri și cheltuieli. Viceprimarul USR Plus afirmă că bugetul poate fi făcut mult mai realist cu o serie de rectificări.

Consiliul General al Municipiului București a adoptat vineri, 7 aprilie, în sedință extraordinară, bugetul capitalei, după ce Primarul General Nicușor Dan a reușit să finalizeze negocierile cu grupul consilierilor USR Plus și a convocat ședința extraordinară a CGMB la finalul căreia bugetul capitalei avea mai puțin cu 1,1 miliarde lei atât la capitolul cheltuieli cât și la cel de venituri după ce consilierii USR Plus au reclamat că acesta ar fi fost nerealist.

Bugetul adoptat vineri de Consiliul General al Capitalei ajunge la 5,8 miliarde lei iar după însumarea instituțiilor subordonate, finanțărilor europene și creditelor ajunge la aproape 8 miliarde și a trecut de ședința CGMB cu 34 de voturi „Pentru”, 5 voturi „Împotrivă” și 15 abțineri.

Primarul General Nicușor Dan a trebuit însă să renunțe la sume din cele destinate achiziției a 100 de tramvaie și autobuze electrice, proiectului stației de epurare Glina, reabilitării sistemului de termoficare, subvenției STB, subvenției de căldură și altor proiecte. Subvenția pentru Societatea de Transport București și cea pentru gigacalorie totalizau circa o treime din bugetul de cheltuieli al Primăriei Generale.

Este un demers început încă din luna ianuarie, demers dificil pentru că am plecat cu o situație financiară extrem, extrem de dificilă. Pentru că Primăria Capitalei nu a fost pusă pe niște baze economice ani de zile. A fost un întreg efort pentru care vreau să mulțumesc colegilor din majoritate, pentru a ajunge la un buget rezonabil azi.
Este un buget al curățeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilității, pentru că vrem să recâștigăm încrederea partenerilor noștri. Nu poți face mari lucrări de investiții când tu nu plătești oameni care ți-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019. Deci este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri și financiar: Primăria Capitalei se va ține de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat și va plăti în termen.

Nicușor Dan, Primar General al Municipiului București

Primarul General Nicușor Dan a afirmat că forma actuală a bugetului capitalei este una care va asigura investiții majore în rețeua de termoficare, infrastructură și în semaforizare rutieră inteligentă.

Este un buget de deschidere către investiții, către acele investiții pe care bucureștenii le așteaptă de multă vreme. Este vorba despre investiții în termoficare – alocăm bani pentru investiții în termoficare, este vorba despre investiții în infrastructură – terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert – și deschidem acele restanțe care au rămas pe mediu: Registrul spațiilor verzi și un nou Plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curățeniei care deschide calea acelor investiții serioase care să rezolve problemele importante ale vieții bucureștenilor.

Nicușor Dan, Primar General al Municipiului București

Viceprimarul Horia Tomescu, USR Plus, a declarat că bugetul încă nu a fost prezentat într-o variantă realistă ci doar una îmbunătățită dar că o serie de rectificări bugetare ar putea să aducă bugetul cât mai aproape de realitate.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram