Când presa minte deși martorii n-au dispărut

Când presa minte deși martorii n-au dispărut
martie 31, 2021
Alin Ciubotariu

Odată cu ieșirea în stradă a românilor în încercarea de a-și recăpăta libertățile restrânse prin decrete și hotărâri de guvern imposibil de respins în parlament de către reprezentanții votați au apărut și încercările de discreditare a celor care participă la proteste.

Una din ele a fost tentativa de a eticheta ca fiind xenofobă întreaga mulțime care a participat la mitingul din Pitești, unde, spune un reporter al presei locale, s-ar fi scandat „Afară, afară cu ungurii din țară” în contextul câștigării de către naționala României U21 a meciului cu Ungaria.

Problema cu astfel de încercări de discreditare a unor manifestații la care participă mulțimi de oamei este că, într-un final, apar și mărturii ale celor care au participat la acele manifestații, mărturii care, nu de puține ori, contrazic narativa oficială care rulează în organizațiile de presă cu varii interese zilele acestea, aceea că oamenii din stradă ar fi mânați din spate de grupări radicale, naționaliste și xenofobe aparținând unui partid ajuns de curând în Parlamentul României.

O astfel de mărturie am primit și noi din partea unei domnișoare care a participat la protestul de la Pitești la care se presupune că s-ar fi scandat lozinci naționaliste dar și filmări ale protestului, filmări pe care am pierdut mai bine de câteva ore urmărindu-le în speranța că articolul care îi acuză de naționalism pe cei din Pitești nu e o altă încercare de ridiculizare a unor cetățeni care mărșăluiesc pentru libertățile lor.

Protestatarii au început, timid să zicem, pe la orele 17-18. Au urmat traseul Prefectură- Primărie- Sediul PNL Argeș ( sunt cumva în linie dreaptă și nu la distanțe foarte mari), apoi retur. Bărbatul în trening roșu care vorbește ceva mai mult este, din ce am înțeles, instructor sportiv/ antrenor/ ceva de genul.
Mi-a plăcut ce a zis în fața sediului PNL „ Du-te…” ( pauză în care cred că ar fi vrut să insereze o înjurătură :)) ) „… de unde ai venit! Nu te mai vrem!”. E într-una dintre filmări faza.
S-au scandat următoarele : „ Arafat, nu uita, asta nu e casa ta!”, „ Libertate!”, „ Afară cu mafia din țară!”, „ Jos masca!” „ Jos guvernul!”, d-astea. Am citit prin presă că s-ar fi scandat și „ Afară cu ungurii din țară”, eu nu am auzit așa ceva.
Protestatarii au parcurs traseul menționat mai sus de mai multe ori. Puțin după 22 fix, au deviat de pe traseul respectiv, jandarmii voiau să îi îndrepte înapoi spre prefectura, dar protestatarii au luat-o la fugă într-o direcție diferită ( spre muzeul judetean) și au blocat bulevardul paralel cu zona pietonală centrală și implicit traficul.
În jur de 01-02 s-a petrecut cam singura altercație notabilă între protestatari și jandarmi, în sensul că cei din urmă nu au vrut să îi lase pe oameni să meargă pe străzile adiacente bulevardului principal, străzi care ar fi dus către spital, dar și către cartiere cu mai multe blocuri. Am înțeles de la fața locului că ei asta doreau, să ajungă la Spitalul Județean, dar jandarmii nu i-au lăsat. Jandarmii au făcut un cordon și ulterior au și intrat în mulțime, apoi o doamnă a căzut și și-a rănit piciorul, motiv pentru care a fost chemată o ambulanță ( nu am filmare cu faza asta, am văzut într-un live făcut pe pagina unui ziar local). Ulterior nu am mai văzut să fie incidente.

D.T.

După ce am vizionat mai bine de 6 ore de filmări de la Pitești tot nu am reușit să găsesc porțiunea despre care vorbește reporterul argeșan preluat mot-a-mot de „lumea bună” a presei „educate” din România...

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram