CCR decide: Codul de Procedură Penală încalcă Constituția

CCR decide: Codul de Procedură Penală încalcă Constituția
aprilie 8, 2021
Alin Ciubotariu

Curtea Constituțională a decis miercuri admiterea excepției de neconstituționalitate privind executarea hotărârilor judecătorești nemotivate

Curtea Constituțională a României a decis miercuri, 7 aprilie, admiterea excepției de neconstituționalitate privind punerea în aplicare a deciziilor judecătorești a căror motivare nu a fost emisă și a constatat că articolele 400, 405 și 406 din Codul de Procedură Penală încalcă prevederile constituției României și a Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului.

CCR a decis că articolele 400 alineat 1, 405 alineat 3 și 406 alineat 1 și 2 ale Codului de Procedură Penală încalcă flagrant prevederile Constituției României din articolul 1 alineat 3, articolul 21 alineat 1 - 3, cele din articolul 124, alineat 1, cele din articolul 23, alineat 11 dar și prevederile Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale de la Ovideo din articolul 5, paragraful 1 și articolul 6.

Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept.

Curtea Constituțională a României

Prin urmare dispoziția Curții Constituționale a României spune că, în fapt și în drept, orice hotărâre judecătorească trebuie să aibă, în momentul pronunțării, o motivare redactată.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram