CEDO: Vaccinarea obligatorie a preșcolarilor este necesară

CEDO: Vaccinarea obligatorie a preșcolarilor este necesară
aprilie 8, 2021
Alin Ciubotariu

CEDO a decis într-o decizie unicat că vaccinarea copiilor preșcolari în vederea admiterii lor în colectivități este un act necesar unei societăți democratice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis joi, 8 aprilie, într-o speță în care Republica Cehă era chemată în judecată pentru încălcarea dreptulu la viață privată, că vaccinarea obligatorie a copiilor preșcolari împotriva a nouă boli infecțioase nu încalcă dreptul menționat de articolul 8 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Fundamentale.

Judecătorii curții europene au decis că statul ceh, prin obligarea părinților de a vaccina copii, nu încalcă nici un drept întru-cât vaccinarea obligatorie a preșcolarilor ar fi un act necesar într-o societate democratică.

Hotărârea Curții reiterează, de asemenea, că interesul superior al copiilor trebuie să prevaleze în toate deciziile care îi privesc. Scopul imunizării ar trebui să fie să se asigure că toți copiii sunt protejați împotriva bolilor grave prin vaccinare sau imunitate de grup. Prin urmare, ea remarcă faptul că politica de sănătate a statului ceh se conformează, prin urmare, interesului superior al copiilor care se află în centrul atenției sale și mai observă că obligația de vaccinare privește nouă boli împotriva cărora vaccinarea este considerată sigură și eficientă de către comunitatea științifică , care face aceeași judecată cu privire la cea de-a zecea vaccinare, administrată copiilor cu indicații medicale specifice, și apoi examinează problema proporționalității.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

În Republica Cehă copii preșcolari trebuie obligatoriu vaccinați pentru a fi primiți în instituțiile de educație, cum sunt grădinițele și școlile, cu nouă vaccinuri: Difterie, Tetanus, Pertusis, Hepatita B, Haemophilus Influenza B, Poliolielită, Rujeolă, Oreion, Rubeola, acestea fiin și vaccinu rile asupra cărora s-a pronunțat curtea europeană.

CEDO susține însă dreptul la viață privată atunci când discutăm de restul vaccinurilor, cele opționale și consideră că impunerea unei obligativități privind celelalte vaccinuri constituie o ingerință în exercitarea dreptului prevăzut de articolul 8 al convenției drepturilor omului dar recunoaște și obiectivele legitime ale programelor de vaccinare.

Curtea reiterează că, potrivit jurisprudenței sale, vaccinarea obligatorie, ca intervenție medicală nevoluntară, constituie o ingerință în exercitarea dreptului la viață privată. Ea recunoaște că politica de vaccinare urmărește obiectivele legitime de protejare a sănătății și drepturilor altora, prin aceea că protejează atât pe cei care primesc vaccinurile în cauză, cât și pe cei care nu pot fi vaccinați pentru din motive medicale și care beneficiază de imunitate colectivă pentru a proteja împotriva bolilor contagioase grave implicate.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Judecătorii au respins plângerile mai multor cetățeni cehi ai căror copii nu au fost acceptați la grădiniță și școală considerând că politia statului este în intersul superios al copilului să nu fie exclus din colectivitate.

Prin urmare, ea remarcă faptul că politica de sănătate a statului ceh se conformează, prin urmare, interesului superior al copiilor care se află în centrul atenției sale și mai observă că obligația de vaccinare privește nouă boli împotriva cărora vaccinarea este considerată sigură și eficientă de către comunitatea științifică.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO afirmă însă că decizia va constitui o pârghie de presiune atunci când vine vorba și de celelalte vaccinuri, acum opționale, în special cel anti-covid.

Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19 iar decizia CEDO constată un consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict și sprijină principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane’.

Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO

Decizia se aplică strict în cazul celor 9 vaccinuri a căror eficiență a fost dovedită la copii, iar deciziile CEDO au valoare de principiu strict pe speță și nu pot fi extrapolate pe alte spețe drept urmare orice stat al Uniunii poate decide ignorarea acestei decizii fără a se pune problema de consecințe.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram