Cehia regretă că a susținut bombardamentul Sârbiei din 1999 de către NATO

Cehia regretă că a susținut bombardamentul Sârbiei din 1999 de către NATO
mai 19, 2021
Alin Ciubotariu

Președintele Cehiei oferă Sârbiei scuze pentru bombardamentele NATO din 1999. Cehia a fost singura țară care s-a opus loviturilor aeriene ale alianței din timpul războiului din Kosovo.

Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a participat marți, 18 mai, la o întâlnire cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, ocazie cu care, în cadrul unei întâlniri cu presa, a prezentat scuze pentru bombardamentelw NATO asupra Serbiei din 1999, din timpul războiului care a urmat secesiunii provinciei Kosovo, afirmând că Sârbia a fost mereu o aliată a Cehiei de-a lungul istoriei deși a fost trădată de multe ori.

Serbia și-a exprimat susținerea pentru noi iar noi am bombardat-o. Dați-mi voie să spun că regret bombardamentul forțelor NATO. A fost o greșeală. Ca bărbat aș vrea să cer poporul sârb să ne ierte. Asta m-a deranjat tot timpul.
Am cerut interes și am căutat cu disperare măcar o țară care să fie împotriva bombardamentului dar am fost singuri. A fost totuși o lipsă de curaj.
Apreciez enorm vizita, îmi amintesc cu plăcere ultima vizită la Belgrad și sper că voi apuca să îl mai vizitez odată înaite de încheierea mandatulu.
Știu că nu e un subiect popular discuția despre prietenie sinceră dar ce am experimentat azi în Praga, ospitalitatea de care s-a bucurat Sârbia aici și ceea ce ați pregătit pentru noi m-a atins profund.

Milos Zean, Președintele Republicii Cehia

Aleksandar Vucic, președintele republicii Sârbia, i-a mulțumit omologului său ceh afirmând că discursul lui Zeman și scuzele prezentate de acesta poporului sârb sunt un moment unic în istoria celor două națiuni.

Sunt cunoscut că nu flatez pe nimeni, nu doar pentru că am 120 kg ci pentru că am și un temperament răutăcios. Vom fi mereu recunoscători pentru că ceea ce a spus președintele ceh astăzi nu a mai spus nimeni, niciodata, și această recunoștință nu se va opri.
Cuvintele președintelui Zeman, un om curajos și cu un caracter unic, care nu complimentează inutil pe nimeni, înseamnă enorm pentru mine. Am vâzut cât este de respectat și sunt puțin invidios dar vreau să-i mulțumesc pentru cuvintele frumoase spuse Sârbiei. Poporul sârb nu îl vede pe cel ceh ca pe un prieten ci ca pe un popor frate.

Aleksandar Vucic, Președintele Republicii Sârbia

Milos Zeman, președintele de 78 de ani al Republicii Cehe, era premierul țării al cărei șef este astăzi în 1999 când a izbucnit războiul de secesiune din fosta Iugoslavie, conflict care s-a încheiat cu declararea independenței de către provincia Kosovo, și a susținut, în mod oficial, loviturile militare ale alianței nord-atlantice asupra Belgradului, lovituri care au dus la ieșirea Sârbiei din Kosovo și încheierea războiului.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram