Comisarul Șef al UE și Președintele Consiliului Europei vor să discute resetarea relațiilor lui Erdogan cu UE

Comisarul Șef al UE și Președintele Consiliului Europei vor să discute resetarea relațiilor lui Erdogan cu UE
aprilie 7, 2021
Alin Ciubotariu

Ursula von der Leyen şi Charles Michel merg să discute cu Erdogan o resetare a relaţiilor UE cu Turcia. Liderii UE vor stoparea exploatărilor turcești de gaze naturale din Mediterana.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European, au fost prezenți marți, 6 aprilie, la Ankara, în Turcia, pentru discuții cu Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, unde s-a discutat despre o posibilă restaurare a relațiilor diplomatice cu statul turc după o perioadă de relații foarte tensionate cu administrația turcă.

Am venit în Turcia pentru a da un nou impuls relației dintre noi și am avut o primă întâlnire interesantă cu președintele Turciei, în această direcție. Sunt profund îngrijorată de faptul că statul turc s-a retras din Convenția de la Instanbul. E vorba de protecția femeilor și de protecția copiilor în fața amenințărilor violente.

Ursula von der Leyen, Președinte al Comisiei Uniunii Europene

O eroare de protocol a pus în pericol discuțiile inițial, atunci când Ursula von der Leyen a fost lăsată fără un scaun la fotografia realizată în sala mare a palatului prezidențial, într-un final fiindu-i oferit un loc pe o canapea, la câțiva metri de Erdogan și Charles, dar președintele Comisiei Europene a insistat să treacă peste acel moment și să continue discuțiile. Blocul comunitar cooperează cu Turcia şi pentru a stopa migraţia ilegală.

Cel mai important rezultat al întâlnirii cu președintele turc a fost prelungirea finanțării de 6 miliarde de euro oferită Turciei în schimbul opririi circulației imigranților către Grecia. La declarația de presă comună de la finalul întânirii președintele Turciei nu a fost prezent. În 2016, Turcia a promis că îşi va închide graniţele şi îi va lua înapoi pe migranţii ajunşi pe insulele greceşti, în schimbul a circa 6 miliarde de euro.

Un alt punct al discuției a fost modernizarea uniunii vamale semnat de Turcia în 1995 iar liderii europeni au mai avut întâlniri și cu reprezentanții Organizației Internaționale pentru Migranți și alte câteva organisme ale Organizației Națiunilor Unite, reprezentanții UE avertizând că sunt pregătiți să aplice sancțiuni economice dacă statul turc reia exploatarea energetică „ilegală” în Mediterana de Est, exploatare din cauza căreia au existat conflicte cu Grecia din cauza granițelor maritime care stabilesc și drepturile de proprietate și extracție a zăcămintelor de gaze naturale.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram