Comisia Europeană vrea pașaportul Covid funțional de la 1 iulie

Comisia Europeană vrea pașaportul Covid funțional de la 1 iulie
mai 22, 2021
Alin Ciubotariu

Parlamentaruii Europeni au convenit asupra modului în care va arăta certificatul digital european. Statele membre au cerut Comisiei Europene să le susțină în achiziția de teste PCR.

Parlamentul European și Consiliul Europei s-au pus de acord asupra „certificatului verde digital european” conform declarației făcută vineri, 21 mai, de Comisarului European pe Justiție Didier Reynders. Acesta va atesta că purtătorul lui a fost testat negativ sau imuniazat împotriva Covid-19 dar nu va fi o condiționalitate de bază pentru exercitarea dreptului la libertate de mișcare și nici nu va fi considerat un documnet de călătorie.

Joi, 21 mai, reprezentanți ai statelor membre au convenit asupra modului în care va arăta documentul și asupra a ceea ce el trebuie să certifice astfel că vor fi disponibile trei tipuri de certificat: că persoana a fost infectată cu SARS-Cov-2 anterior, că a fot vaccinată sau că are un test PCR negativ iar documentul ar trebui implementat de la 1 iulie, cu o perioadă de tranziție de șase săptămâni, și va avea o valabilitate de 12 luni, fiind disponibile atât pe format tipărit cât și digital.

Toate statele membre trebuie să se pregătească pe deplin în timpul lunii iunie, aşa încât iniţiativa să fie imediat operaţională

Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție

Negocierile au adus și angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza inițial 100 de milioane de euro pentru achiziția de teste PCR și, la nevoie, alte 100 de milioane, folosnd mecanismul de finanțare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european”, după ce inițial parlamentul european ceruse ca statele membre să acopere costul testelor PCR iar unele dintre ele au refuzat.

Parlamenul Europeana cerut statelor membre să garanteze că posesorii certificatelor nu vor fi supuși unor măsuri suplimentare de carantinare sau testare dar acestea au refuzat și și-au rezervat dreptul de a institui măsuri, în special în situații excepționale, astfel că angajamentul final afirmă că statele se vor abține de la măsuri suplimentare în afara cazului în care acestea vor fi absolut necesae și proporționale pentru sănătatea cetățenilor.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram