Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător
iunie 11, 2021
Alin Ciubotariu

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate

După depunerea Programului Naționl de Redreasare și Reziliență de către Guvernul României la finalul lunii mai, joi, 10 iunie, Comisia Europeană a transmis cabinetului Cîțu o serie întreagă de observații, mare parte dintre ele legate de modul în care sunt , sau nu, justificate costurile, de metodologiile de plată alese de guvern și la neclaritatea informațiilor despre proiectele ce urmează a fi finanțate prin PNRR.

Una in criticile importante a fost adusă Sistemului de Management al Apei unde valorile asumate de guvern ca obiective sunt mai mici decât calculele efective. O altă critică a fost adusă proiectului de Transport Sustenabil unde membrii Comisiei Europene au afirmat că nu este clar dacă datele privind costurile proiectate de guvern pentru proiectele de CFR conțin sau nu și Taxa pe Valoare Adaugată și nici nu sunt oferite explicații clare privind modernizarea a 30 de locomotive.

Observații serioase au făcut membrii Comisiei și legat de proiectul de suflet al Președintelui României, România Educată, unde cabinetul Cîțu a prezentat sumele de investiții în bloc, grupate, în loc să le prezinte defalcate explicit.

Printre proiectele despre care Comisia a afirmat că nu sunt justificate costurile se află și Fondul pentru Valul Renovării, unde nu există justificări privind costul total de 1 miliard de euro dar și Fondul Local pentru Tranzitia Verde și Digitală unde justificarea costurilor este insuficientă sau lipsește cu desăvârșire.

Comisia Europeană va începe săptămâna viitoare aprobarea primelor planuri de relansare finanțate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență menit să contracareze efectele măsurilor luate de fiecare stat în parte în încercarea de a limita răspândirea SARS-Cov-2, discuțiile de joi fiind doar o etapă de evaluare în urma cărei experții UE vor cere lămuriri și li se vor trimite clarificări, unele costuri urmând a fi renegociate.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram