Comisiile reunite din Senat au dat aviz favorabil legii 5G

Comisiile reunite din Senat au dat aviz favorabil legii 5G
iunie 5, 2021
Alin Ciubotariu

Comisiile reunite au votat acordarea avizului favorabil proiectului de lege pentru rețele 5G în România. Singurii care au votat împotrivă sunt senatorii AUR, susținuți de argumentația tehnică prezentată de 2 ONG-uri.

Comisia Juridică, cea Economică, cea de Apărare și cea de Comunicații din Senatul României au dar raport favorabil în ședința comisiilor reunite proiectului de lege privind implementarea rețelelor 5G în România urmând ca după aprobarea de către Biroul Permanent al Senatului acesta să fie votat în prima sedință de plen a camerei superioare.

Vom putea să utilizăm cele mai înalte tehnologii. Vom putea să beneficiem de servicii şi echipamente la nivel domestic, dar implicaţiile sunt la nivel macro pentru întreaga societate, (…) având însă în lege anumite bariere legislative care sunt menite să protejeze în ansamblu statul român.

Iulia Scântei, Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru Apărare din Senat afirmă că actualul proiect de lege este o soluție pentru contracararea amenințărilor la adresa securității naționale și este foarte important pentru bunăstarea celor pe care îi afectează.

E foarte important să înţelegem că în momentul în care vorbim de securitate, vorbim de bunăstare. Deci sunt două concepte care sunt mână-n mână. Iar astăzi, prin proiectul de lege, noi am pus bazele securităţii.

Nicoleta Pauliuc, Președintele Comisiei pentru Apărare din Senat

Proiectul de lege a primit aviz favorabil după ce a fost votat de toți membrii comisiilor reunite cu excepția senatorilor Alianței pentru Unirea Românilor care au adus în ședință reprezentanți ai dou ONG-uri, CRED și Stop 5G România, pentru a le susține votul cu argumente de natură tehnică.

Senatorul Mircea Dăneasă a afirmat că România riscă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene și ca legea să nu poată deveni operativă din cauza lipsei de documentație referindu-se la diferența dintre proiectul de lege din România, de 8 pagini, și cel din Germania, care are 115 pagini.

Dacă acest proiect va deveni lege, suntem pasibili de infringement, iar legea nu va fi operativă. În plus, această lege, care conţine un număr de câteva pagini, trebuia să aibă anterior o documentare mult mai serioasă.

Mircea Dăneasă, senator AUR

La jumătatea lunii aprilie, atunci când guvernul condus de Florin Cîțu a aprobat proiectul de lege ce a primit avizul comisiilor reunite, s-au stabilit câteva măsuri care vor limita sau interzice complet accesul companiilor deținute de Partidul Comunist Chinez după ce compania Huawei a fost acuzată de spionaj în favoarea Chinei.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram