Criză de guvern sau de imagine?

Criză de guvern sau de imagine?
aprilie 14, 2021
Alin Ciubotariu

Revocare, fără consultarea alianței de guvernare, miercuri, 14 aprilie, a Ministrului Sănății, Vlad Voiculescu, și demiterea Secretarului de Stat Andreea Moldovan, după publicarea fără consultarea Primului Ministru a unui ordin care schimba condițiile de intrare sau ieșire din carantină a localităților, de către Florin Cîțu a generat un imens scandal și o criză guvernamentală importantă, în contextul pandemiei de covid și ținând cont că este în joc chiar ministerul de resort în controlul răspândirii SARS-Cov-2, cel al sănătății.

După anunțul făcut de Primul Ministru, Florin Cîțu, de revocare a Ministrului Sănătății și a Secretarului de Stat de miercuri, 14 aprilie, Alianța USR Plus s-a întrunit de urgență într-o ședință a biroului executiv, pentru a decide dacă vor mai rămâne la guvernare sau nu. La finalul ședinței co-președintele Alianței USR Plus, Dan Barna, a declarat că USR și-a retras sprijinul politic oferit premierului Cîțu.

Din acest moment premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS, a anunţat miercuri Dan Barna, copreşedinte al Alianţei. Demiterea este o decizie unilaterală și imatură politic, ridică foarte mari semne de întrebare asupra capacității dlui Cîțu de a conduce o coaliție în această perioada. Ne-am asumat să luăm deciziile împreună și asta s-a întâmplat până azi. Dimineață dl Citu mi-a comunicat o decizie luată și trimisă Președintelui, nu a existat o consultare anterioară. Este o decizie care aruncă coaliția de guvernare într-o criză majoră. Din acest moment premierul Florin Citu nu mai are susținerea alianței USR PLUS

Dan Barna, co-președinte Alianța USR Plus

Dacian Cioloș, copreședinte al Alianței USR Plus, aflat în recuperare medicală, a susținut poziția colegului de conducere printr-o postare în social-media în care îl acuză pe Florin Cîțu de încercarea de a sabota reformele începute de cel a fost până azi ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie imatură, care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. În Coaliție, am luat până acum decizii împreună, iar acest lucru a făcut-o funcțională.
Din păcate, nu același lucru s-a întâmplat azi, când premierul Cîțu a decis să ia unilateral o decizie fără o consultare prealabilă cu noi, cei care i-am fost parteneri și l-am susținut pentru a conduce guvernul Coaliției.
Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie imatură, care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional, o echipă pentru reformarea României.
Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.
Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.
Florin Cîțu a făcut astăzi jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.
Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme.
Am cerut de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu.

Dacian Julien Cioloș

Decizia de revocare a Ministrului Sănătății și demitere a Secretarului de Stat anunțată de Primul Ministru a avut parte de reacții și din partea celorlalte partide din coaliția de guvernare, vice-președintele Partidului Național Liberal declarând că nu se pune problema unui guvern minoritar sau a unei alianțe cu Partidul Social Democrat și a sprijinit decizia premierului reamintind care sunt prerogativele acestei funcții și situația în care acesta a fost pus după ce a aflat de ordinul care modifica măsurile anti-pandemice din Monitorul Oficial.

Unii au uitat ce înseamnă poziția de premier cu drepturi depline.
Este nevoie mai mult ca oricând de responsabilitate, de anularea tuturor orgoliilor și de a înțelege extrem de clar că PNL este un partid responsabil, că guvernarea României este făcută într-un parteneriat decisiv și salvator cu președintele României
În ultimele săptămâni unii au uitat sau nu au privit cu atenție ce înseamnă poziția de premier cu drepturi depline
Premierul Florin Cîțu nu poate fi contestat și nu i se poate pune la îndoială puterea. Premierul a fost pus într-o situație nefirească duminică, pentru prima dată în istorie. Nu se poate să vină un ministru care să înceapă o conferință de presă în același timp cu premierul. O decizie precum cea legată de schimbarea regulilor de carantinare nu o poate afla un premier din Monitorul Oficial
Rareș Bogdan a afirmat că partenerii de coaliției au fost anunțați anterior, în timpul ședinței de coaliție de luni, 12 aprilie, de anumite nemulțumiri ale premierului Florin Cîțu legate de fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și de Secretarul de Stat Andreea Moldovan.

Rareș Bogdan, vice-președinte al Partidului Național Liberal

Rareș Bogdan a afirmat că partenerii de coaliției au fost anunțați anterior, în timpul ședinței de coaliție de luni, 12 aprilie, de anumite nemulțumiri ale premierului Florin Cîțu legate de fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și de Secretarul de Stat Andreea Moldovan.

Barna a spus că îl susține în totalitate pe Voiculescu și intenția este de a nu-l retrage. Din păcate după acest moment a venit această chestiune de aseară care l-a pus pe premierul Cîțu într-o situație complet anormală. Sunt convins că maturitatea și echilibrul vor prima.

Rareș Bogdan, vice-președinte al Partidului Național Liberal

Vice-președintele PNL a afirmat că actualul guvern trebuie să continue alături de actualii parteneri de coaliție, fără alte alianțe sau guvernare minoritară, pentru a putea pune în prim plan interesul național în actualul context al pandemiei.

Exclus. Exclusă și o alianță cu PSD. Mergem alături de USR PLUS și UDMR
Trebuie să primeze interesul național al României. Noi suntem într-o situație complicată din punct de vedere al pandemiei, al sistemului de sănătate și o situație complicată geo-politic și economic.
Putem exploata momentul post-pandemie sau putem să îl ratăm.
Florin Cîțu este premierul nostru, este, în 31 de ani, premierul care înțelege și știe și macro economie, și relații economice internaționale, și micro-economie.
Și este exact acel premier de care România are nevoie pentru a relansa economic și pentru a juca rolul și pe fondul investițiilor venite dintre UE și geo-strategic, în această parte a lumii și Europei.
Nu se pune problema schimbării premierului. Nu a făcut altceva decât să își folosească drepturile constituționale pe care le are.
Probabil unii au înțeles că într-o coaliție există trei premieri și nu unul. Cred că au greșit când au gândit acest lucru.
Premierul este unul singur și are atribute depline în a-și schimba echipa guvernamentală atunci când un om nu mai poate să facă parte din această echipă.
Ultimele 72 de ore ne-au arătat două momente care au creat rumoare și tensiune.
Este vorba de momentul în care premierul, cu unul dintre miniștri aflați în subordinea sa, au făcut conferință de presă în același timp.
Și evenimentul nedorit de aseară, când un ordin foarte important legat de carantinarea localităților, a fost publicat fără știința premierului.
Nu se pune problema nici ca USR-PLUS să părăsească guvernarea. Am mare încredere în liderii USR și PLUS.
Am mare încredere că vor reuși împreună să facă ceea ce trebuie și ceea ce așteaptă românii. Pe noi ne-au unit românii.
Și dorința de a face în această țară o reforma reală.
Nu se pune problema ca PNL să îl schimbe pe Florin Cîțu.
Vă asigur că președintele României nu are în gând schimbarea lui Florin Cîțu.
Este o susținere totală de care se bucură din partea președintelui României

Rareș Bogdan, vice-președinte al Partidului Național Liberal

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a reacționat și ea, prin vocea vice-premierului Kelemen Hunor, președinte al uniunii, care a declarat că nu este de dorit sau de acceptat o criză guvernamentală, care ar genera un semnal neplăcut partenerilor României și a făcut apel la maturitate politică și discuții calme, reafirmându-și susținerea pentru actualul premier, Florin Cîțu.

Sigur, este o situaţie nedorită, dificilă, peste care trebuie să trecem, fiindcă această coaliţie şi acest Guvern şi-a asumat un rol important, o responsabilitate importantă şi, cum am mai spus, nu putem să acceptăm că soarta coaliţiei stă într-un singur ministru. Trebuie să mergem mai departe şi nu există alternativă la această coaliţie. Şi sunt convins că USR PLUS va veni cu o nominalizare foarte repede. Va fi o discuţie în coaliţie şi nu se pune problema să ne gândim la alte variante.
Florin Cîţu are susţinerea noastră în continuare, a condus cu responsabilitate şi cu multă empatie Guvernul, până acum, şi sunt convins că va avea această posibilitate să conducă mai departe Guvernul. Trebuie să trecem peste această situaţie. Da, pentru toată lumea este o situaţie nedorită, dar nu se pune problema să ne gândim la schimbarea primului ministru, să reluăm discuţiile, să aruncăm ţara într-o instabilitate politică şi nu putem transmite nici cetăţenilor, nici societăţii la modul general, dar nici partenerilor noştri externi că nu suntem în stare să gestionăm o situaţie politică şi permanentă. Ne întoarcem într-o criză politică, nu este de acceptat”, a argumentat liderul UDMR.

Kelemen Hunor, Președinte al Uniunii Democrate a Machiarilor din România

Liderul minorității maghiare consideră că partidele ar trebui să dea dovadă de o maturitate politică care exclude impunerea de condiții și acceptarea prerogativelor primului ministru, cel care are puterea de a remania guvernul.

Este nevoie de maturitate şi nu trebuie să punem condiţii unii altora, fiindcă remanierea e treaba prim-ministrului şi el, când face o astfel de remaniere, anunţă remanierea şi Guvernul trebuie să meargă mai departe. Deci, din acest punct de vedere, eu apelez la responsabilitatea colegilor noştri şi la o discuţie calmă în coaliţie în zilele următoare.

Kelemen Hunor, Președinte al Uniunii Democrate a Machiarilor din România

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a reacționat și el la revocarea Mnistrului Sănătății și a Secretarului de Stat, afirmând că întreaga acțiune este în beneficiul mafiei din sistemul de sănătate și că demiterea lui Vlad Voiculescu are de fapt la baza încercările lui de reformă și de a destructura acea mafie, numind angajații sistemului de sănătate „paraziți”.

Demiterea unui ministru nu pare mare lucru, dacă ne uităm la ultimii 31 de ani. Pleacă unul, vine altul, iar sistemul acesta de cumetrii, și numesc aici, din păcate, statul român, merge „tot înainte, că înainte era mai bine
Din banul muncit de dumneavoastră trăiesc acești paraziți. Acești hibrizi între hidră și căpușă, pe care îi știm cu toții. Ne-am obișnuit să le zicem generic „mafie”. Iată că mafia din sănătate a câștigat și azi. A câștigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experiență, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele și impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani dați sub semnături din acest sistem grotesc
Înainte să îl judecăm pe Vlad pentru „lipsa de comunicare”, haideți să vedem ce a declanșat linșajul mediatic, și aici nu acuz media, ci pe cei din afara lor, care găsesc în televizor o tribună de la care își promovează interesele. Momentul zero a fost transparentizarea punctelor de vaccinare. Acelea la care aveau acces doar conectații și familiile lor. Justiția a zis deja că inițiații au sărit peste rând. Bătându-și joc de toți românii. De oamenii care au înțeles perfect că trebuie să se vaccineze, vor să se vaccineze și nu au unde
Au mai fost și alte motive care au dus la demiterea lui Vlad, de exemplu concursurile pe bune pentru CNAS (o instituție a statului român mai bogată decât majoritatea ministerelor)
Doamnelor și domnilor, votanți ai coaliției sau nu, este de neînchipuit cât de greu e să faci reformă în acest stat. Vlad a încercat și, din păcate, s-a văzut în scurtă vreme înlăturat
În final cei care vor suferi sunt tot românii care plătesc 10% din orice leu muncit pentru sănătate (iar asta pe lângă alte taxe care ajung tot în sistemul de sănătate de stat) și vor primi fix „serviciile” pe care le tot primesc de 30 de ani.

Claudiu Năsui, Ministru al Economiei

Miercuri dimineață, 14 aprilie, Primul Ministru Florin Cîțu a anunțat că a transmis Administrației Prezidențiale actele de revocare din funcție a Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, PLUS, decret deja semnat de Președintele României Klaus Iohannis, și de demitere a Secretarului de Stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, USR, și a preluat funcția de Ministru Interimar al Sănătății.

Divergențele dintre fostul Ministru al Sănătății și Primul Ministru sunt mai vechi, publicarea ordinului de ministru fiind doar apogeul situației tensionate dintre cei doi, situație care s-a acutizat după ce un consilier onorific al Ministrului Sănătății a căpătat acces la arhivele Registrului Electronic Naționat de Vaccinare, dar își are rădăcinile în viziunea diferită de abordare a pandemiei și de stabilire a măsurilor care să prevină răspândirea SARS-Cov-2, în special din cauza soluțiilor mult mai radicale propuse de fostul ministru.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram