Criza guvernamentală nu va scoate PNL de la guvernare

Criza guvernamentală nu va scoate PNL de la guvernare
aprilie 16, 2021
Alin Ciubotariu

Vice-președintele PNL, a anunțat că PNL rămâne la guvernare indiferent de modul în care va arăta cabinetul executiv. Rareș Bogdan a dat de înțeles că PNL est dispus să preia Ministerul Sănătății dacă USR Plus nu va rămâne la guvernare.

Vice-Președintele Partidului Național Liberal, Rareș Bogdan, a anunțat că actuala criză guvernamentală, declanșată de revocarea fostului Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, va fi încheiată în doar câteva zile iar Partidul Național Liberal va rămâne la guvernare cu Florin Cîțu ca prim ministru.

Nu urmează niciun alt episod, criza se va încheia în câteva zile, într-un fel sau altul. PNL va rămâne la guvernare. Îl asigur pe domnul preşedinte Ciolacu că PNL nu îşi va da jos propriul Guvern pe modulul PSD-ului domnului Dragnea, iar Florin Cîţu rămâne premierul României, iar cei din USR PLUS sper din tot sufletul că vor găsi un înlocuitor pentru domnul Voiculescu. Sunt convins că au suficienţi oameni valoroşi în interiorul partidului pentru a-i găsi un înlocuitor

Rareș Bogdan, primvice-președinte al Partidului Național Liberal

Întrebat dacă portofoliul Ministerului Sănătății va rămâne la Alianța USR Plus sau va trece la Partidul Național Liberal acesta a dat de înțeles că PNL va fi gata oricând să preia responsabilitățile ministerului.

De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi, bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război. Noi suntem pregătiţi, vă asigur, să asigurăm şi un înlocuitor şi pentru Sănătate, avem suficient de mulţi oameni valoroşi în frunte cu fostul ministru Tătaru, dar şi Cristian Buşoi şi Andrei Baciu şi mulţi alţii. Nu ne dorim neapărat. Noi ne dorim să continuăm în această formulă de coaliţie, dar în acelaşi timp avem responsabilitatea guvernării. Nu vom da înapoi. De asemenea, nu ne sperie nici alegerile anticipate. Dar consider că pentru viaţa politică şi pentru liderii responsabili atât de la putere, cât şi din opoziţie, ar fi o dovadă de iresponsabilitate să arunce România în alegeri anticipate la mai puţin de 6 luni de la alegerile la termen. Dar repet, suntem pregătişi de absolut orice. Important este să guvernăm, să aducem bani europeni din PNRR, să aducem investiţii străine în România

Rareș Bogdan, primvice-președinte al Partidului Național Liberal

Vice-Președintele PNL a ținut să îi amintească partenerului de coaliție, co-președintele Alianței USR Plus că, atunci când era premier, a schimbat în același fel un ministru, membrul Partidului Mișcarea Populară care conducea Ministerul pentru Românii din Diaspora, fără a consulta partenerii de alianță.

De asemenea, ţin să îi reamintesc cu respect lui Dacian Cioloş, prietenului nostru de la PLUS USR că în 2016 domnia sa a schimbat un ministru, pe ministrul Diasporei, pe atunci de la PMP, fără a sta de vorbă cu domnul Tomac sau cu domnul Băsescu pentru că ăsta este atributul premierului. Eu cred că colegii din USR vor înţelege că e mai important să guvernăm România în această perioadă critică atât din punct de vedere al crizei medicale, cât şi din punct de vedere al unei crize economice incipiente în aşa fel încât să putem să asigurăm o guvernare cât se poate de coerentă

Rareș Bogdan, primvice-președinte al Partidului Național Liberal

Co-președintele Alianței USR Plus s-a arătat deranjat de faptul că, deși trecuseră mai bine de 24 de ore de la revocarea fostului Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, Primul Ministru Florin Cîțu încă nu oferise o explicație argumentată și coerentă pentru decizia luată. Dacian Cioloș afirmă că nu a fost lămurit nici de discuția telefonică avută cu Florin Cîțu.

După mai bine de 24 de ore, Florin Cîţu nu a oferit o explicaţie coerentă despre motivului pentru care l-a revocat pe Vlad Voiculescu, deşi, între timp, am avut chiar şi o convorbire telefonică cu el. Nici în această discuţie directă nu a reuşit să îşi explice gestul şi motivele reale pentru care a luat acea decizie. Am urmărit şi ieşirile publice ale premierului. Pe de o parte, fuge de această întrebare, pe de altă parte se străduieşte să arate că lucrurile sunt sub control.Ce aşteptam noi de la Florin Cîţu era un comportament transparent şi onest. Să ne informeze despre intenţiile sale, să ne comunice nemulţumirile şi să evalueze activitatea miniştrilor din cabinetul său, indiferent de culoarea lor politică. Un prim-ministru nu face evaluări ale miniştrilor noaptea în somn şi dimineaţa îi demite fără să le comunice nici lor - o chestiune de minimă decenţă profesională - şi nici partenerilor de coaliţie care i-au încredinţat un mandat în fruntea Guvernului”, a scris Dacian Cioloş joi pe Facebook.
Supărările personale şi strategiile de imagine nu ţin loc de obiectivitatea unei evaluări. Decizii luate în acest fel destructurează exact acel element esenţial într-o coaliţie politică: încrederea. Am observat că premierul continuă să invoce o prerogativă constituţională prin care are acest drept. Da, îl are şi nu îl contestăm. Dar suntem într-o coaliţie în care am stabilit câteva reguli elementare de colaborare. La niciun punct din protocol nostru nu este trecut că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine doreşte el pentru că îi permite Constituţia. Cum ar fi dacă parlamentarii noştri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliţie? Nu de alta, dar ar fi tot constituţional

Dacian Cioloș, co-președinte Alianța UsSR Plus, europarlamentar

Virgil Popescu, Minstrul Energiei, membru al Partidului Național Liberal, a afirmat că are încredere că toate partidele din coaliția de guvernare vor pune interesele naționale pe primul loc pentru a nu permite ratarea unor oportunități.

Am încredere că în continuare, alături de colegii din guvern, de prim-ministrul Florin Cîţu vom pune pe primul loc interesul României. Mai ales acum, când avem o serie de oportunităţi pe care nu trebuie să le ratam: fondurile europene pe care le vom accesa pentru proiecte de modernizare
Avem şansa de a face paşi foarte mari pentru a moderniza, pentru a investi în noi solutii de producere a energiei curate, de a “reinventa” modul în care producem şi consumăm”.
Sper că ne vom canaliza energia pentru a ne îndeplini obiectivele asumate la formarea Guvernului condus de premierul Florin Citu. Impreuna mergem mai departe

Virgil Popescu, Ministru al Energiei

Revocare, fără consultarea alianței de guvernare, miercuri, 14 aprilie, a Ministrului Sănății, Vlad Voiculescu, și demiterea Secretarului de Stat Andreea Moldovan, după publicarea fără consultarea Primului Ministru a unui ordin care schimba condițiile de intrare sau ieșire din carantină a localităților, de către Florin Cîțu a generat un imens scandal și o criză guvernamentală care pune în pericol coaliția de guvernare PNL - USR Plus - UDMR, mai ales în contextul pandemiei de covid și ținând cont că este în joc chiar ministerul de resort în controlul răspândirii SARS-Cov-2, cel al sănătății.

Divergențele dintre fostul Ministru al Sănătății și Primul Ministru sunt mai vechi, publicarea ordinului de ministru fiind doar apogeul situației tensionate dintre cei doi, situație care s-a acutizat după ce un consilier onorific al Ministrului Sănătății a căpătat acces la arhivele Registrului Electronic Naționat de Vaccinare, dar își are rădăcinile în viziunea diferită de abordare a pandemiei și de stabilire a măsurilor care să prevină răspândirea SARS-Cov-2, în special din cauza soluțiilor mult mai radicale propuse de fostul ministru.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram