Directorul Institutului Confucius în Bratislava amenință persoanele care dezvăluie legăturile Chinei în Slovacia

Directorul Institutului Confucius în Bratislava amenință persoanele care dezvăluie legăturile Chinei în Slovacia
aprilie 28, 2021
Alin Ciubotariu

Directorul executiv al Centrului European pentru Studii Asiatice a primit amenințări din partea celor din Institutul Confucius. Amenințările au venit după publicarea unui raport privind legăturile Chinei cu universitățile slovace.

Directorul executiv al Centrului European pentru Studii Asiatice din Bratislava, Slovacia, Matej Šimalčík, unul din principalii experți slovaci privind China, a primit un email cu conținut amenințător din partea directorului executiv slovac al Institutului Confucius din capitala slovacă, Ľuboslav Štora, fost director al companiei de telecom ZTE, companie cu capital parțial deținut de Partidul Comunist Chinez.

Emailul a fost trimis la scurt timp după instituția condusă de expertul slovac a publicat un raport potrivit căruia prezența chineză în universitățile slovace este una îngrijorătoare, în mesajul amenințător sugerându-i-se că ar tebui să fie foarte îngrijorat atunci când circulă pe stradă.

Dormi bine? Ar trebui să fii foarte stresat când umbli pe stradă.

Ľuboslav Štora


Šimalčík a declarat pentru Euractiv că nu s-a simțit foarte speriat de conținutul mesajului ci l-a îngrijorat mai mult faptul că o persoană publică, aflată la conducerea unei instituții recunoscute, a avut curajul să expedieze un astfel de email.

Este cu siguranță îngrijorător că un asemenea atac a venit din partea unui bărbat care deține o funcție de conducere într-o organizație cvasi de stat chineză care pretinde că este doar o instituție culturală și de educație.

Matej Šimalčík

Raportul publicat de Centrul European pentru Studii Asiatice a dezvăluit public că 23 de universități de stat, dar și Academia Slovacă de Științe, mențin un număr de 113 legături formale sau informale cu diferite universități sau entități ale Partidului Comunist Chinez, majoritatea lor fiind în domeniul științelor naturii sau tehnologiei.

În Slovacia cooperarea cu entități chineze este marcată de un nivel scăzut de transparență (…) În pofida potențialului transfer de tehnologii de la instituții finanțate public, legile actuale nu obligă entitățile chineze (în special corporațiile) să își dezvăluie proprietarii.

Raportul Centrului European pentru Studii Asiatice

În Slovacia funcționează trei institute Confucvius, cel din Bratislava fiind cel mai mare și luând ființă în 2007 după un acord între Universitatea Tianjin și Institutul Slovac de Tehnologie, universitatea cu cele mai multe și mai puternice legături cu entități chineze dintre toate instituțiile de învățământ superior analizate.

Un raport publicat anul trecut de agenția slovacă de informații și contrainformații a concluzionat că serviciile de informații chineze operează în Slovacia pentru a încerca să obțină informații din domeniul telecomunicațiilor.

Directorul Institutului Confucius din Bratislava și-a cerut scuze după ce emailul de amenințare a ajuns în presă, afirmând că reacția sa absurdă a avut scopul de a „scoate în evidență absurditatea raportului” realizat de instituția slovacă.

mai 7, 2021
PSD iese la atac împotriva lui Ghinea

Social Democrații îi atrag atenția ministrului Ghinea că a ignorat toate programele europene în afara PNRR.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram