Emil Boc vrea readuse pe tapet discuțiile despre regionalizarea României

Emil Boc vrea readuse pe tapet discuțiile despre regionalizarea României
iunie 3, 2021
Alin Ciubotariu

Emil Boc redeschide subiectul reorganizări administrative a României. Primarul Clujului se bucură acum și de susținerea unor social-democrați.

Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, a readus în discuție marți, 1 iunie, subiectul regionalizării României, un subiect adus în dezbaterea publică acum 18 ani, de Adrian Năstase, și abandonat de 4 ori până acum, și crearea unor județe cu un număr mai mare de cetățeni pentru a ușura absorbția de fonduri europene și reformarea structurilor osificate ale administrației locale, sursă majoră de trafic de influență și angajări bazate pe nepotism.

Să avem judeţe sau regiuni cu minin 800.000 de locuitori. Astăzi doar Suceava, ca judeţ, îndeplineşte această condiţie, în rest toate judeţele din România nu îndeplinesc o asemenea cerinţă şi în consecinţă nu putem absorbi nici fonduri europene şi nici moderniza cu adevărat ţara, pentru că există o fărmiţare teritorială foarte mare.

Emil Boc. primarul municipiului Cluj Napoca

Proiectul pare să beneficieze astăzi și de susținerea unor primari aleși pe listele partidelor care formau alianța USL, cum ar fi Mihai Chirica, fost primar PSD și actual primar PNL al municipiului Iași sau Marius Screciu, primarul PSD al municipiului Drobeta Turnu-Severin, dar Boc recunoaște că dezinteresul politic este foarte mare.

Sunt puţine şanse ca un asemena proiect în perioada următoare să se impună, pentru că nu există pe agenda publică şi pe agenda politicienilor din România.

Emil Boc. primarul municipiului Cluj Napoca

Există în momentul acesta şi o anumită regionalizare, să zic aşa, la nivel de instituţii publice. (…) Cei de la Craiova, din Dolj, sunt cei care dau toţi oamenii de conducere, acolo se dă ora exactă. Noi, aici, în judeţ, în oraş trebuie să ridicăm două degete şi să cerem voie inclusiv pentru a cumpăra un pix.

Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin

Problema regionalizării este, din punctul meu de vedere, o chestiune care a rămas nerezolvată de prea multă vreme și care ar trebui abordată în regim de urgență. Sigur, nu se poate face peste noaste, e nevoie și de modificarea Constituției. Despărțirea de fosta structură administrativă de pe vremea comunistă este mai mult decât necesară.

Mihai Chirica, primarul muncipiului Iași

Emil Boc a mai abordat odată, în 2011, când era Primul Ministru al României, subiectul reorganizării administrative a statului prin crearea unor unități mai mari dar s-a lovit de opoziția comună a baronilor locali din Uniunea Social-Liberală compusă din Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, fiind criticat inclusiv de viitorul președinte al României, Klaus Iohannis, pe atunci primar al municipiului Sibiu.

Există interese enorme în joc şi cei de la Putere vor avea probleme în interiorul partidului, pentru că vor pierde mii de posturi în teritoriu, prin desfiinţarea multor instituţii unde sunt oamenii lor.

Klaus Iohannis, 2011
iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram