Florin Cîțu asigură că deficitul bugetar nu va fi o piedică în calea PNRR

Florin Cîțu asigură că deficitul bugetar nu va fi o piedică în calea PNRR
mai 14, 2021
Alin Ciubotariu

Primul ministru a convins Comisia Europeană că deficitul bugetar va reveni la nivelul normal până în 2024. Florin Cîțu nu exclude prezentarea PNRR în Parlament.

Primul Ministru al României, Flori Cîțu, a afirmat că deficitul excesiv al bugetului statului, despre care Comisia Europeană a transmis deja avertismente, nu va pune în pericol absorbția fondurilor din Fondul Național de Redresare și Reziliență iar guvernul a reușit să convingă comisarii europeni că deficitul va reveni, până în 2024, la 3%, așa cum cere Tratatul de Funcționare al Uninii Europene.

Ceea ce am făcut a fost să convingem Comisia că putem rămâne în deficitul asumat, că indiferent ce investiții vom finanța, în 2024 vom reveni cu deficitul sub 3%. Dar așa cum noi trebuie să arătăm că vom reduce deficitul și celelate țări vor avea această condiționalitate de anul viitor

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

Primul Ministru Florin Cîțu nu a negat nici posibilitatea prezentării PNRR în plenul Parlamentului întrucât este vorba de un program de care vor beneficia toți cetățenii statului și prin care se va încerca respectarea condiției Comisei Europene de a reduce deficitul bugetar.

Comisia spune că este problema Guvernului. Mă gândesc la acest lucru, de a-l prezenta în Parlamentul României. Până la urmă, este un program construit de un Guvern din această coaliţie, este un program de care beneficiază toţi românii şi trebuie să aibă o prezentare amplă, posibil ca Parlamentul să fie… PNRR este asumat de Guvern, a mers la Comisia Europeană, va fi înaintat de Guvern, dar, pentru că este un program de care vor beneficia toţi românii, este posibil să avem o prezentare poate şi în Parlament

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

Premierul a afirmat că nu doar menținerea deficitului va asigura credibilitate României ci și planul de reforme ale statului prin care, afirmă Florin Cîțu, se va renunța la o serie din companiile care reprezintă consumatori efectivi de fonduri din bugetul statului, fără a produce nici un fel de profit, program ce prevede inclusiv infuzii de capital pentru unelel din companii, infuzie care să le permită să se redreseze.

Comisia Europeană apreciază progresul reformelor pe care le facem. Iar ca să facem bine reformele, va veni o echipă care va monitoriza reformele pe care le facem în cadrul companiilor de stat. În România avem companii de stat în care băgăm bani de 30 de ani fără niciun rezultat.
Vom face capitalizare, în companiile care vor avea nevoie. Dacă unele dintre aceste companii vor demonstra că pot merge mai departe și pot face profit, foarte bine, vor merge mai departe, dar altele care nu vor putea face profit, asta este, nu vom mai avea ce să facem cu ele.

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

Primul Ministru a declarat că implementarea PNRR trebuie să producă efecte și reforme în mai multe domenii economice printre cae sistemul de pensii, care trebuie reformat în așa fel încât să fie unul sustenabil și peste 15 ani când numărul persoanelor care se vor pensiona va depăși numărul celor activi, dar și educație și digitalizare.

Reforma sistemului de pensii este extrem de importantă și pentru PNRR. Trebuie să venim cu un sistem sustenabil pe termen lung. Pentru că peste 15 ani va ieși la pensie un număr mult mai mare de persoane, prin comparație cu numărul persoanelor care va intra în câmpul muncii. Iar aceasta este o problemă. (…) Vom lucra la legislația în așa fel în care sistemul de pensii să devină sustenabil, să avem pensii bazate pe contributivitate

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

După negocierile din luna aprilie Comisia Europeană a decis să refuze finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență dacă acesta nu va fi modificat în așa fel încât să se încadreze în sumele negociate anterior, sub 30 miliarde de euro, și să se plieze pe prioritățile de mediu ale Comisiei, acesta totalizând 41 de miliarde și conținând proiecte de infrastructură rutieră, irigații și investiții în rețele de gaze naturale pentru care UE nu va oferi finanțare, acestea contribuind la creșterea emisiilor de gaze de seră și la deșertificare.

În 26 noiembrie Președintele României Klaus Iohannis anunța, cu ocazia lansării Planului Național de Relansare și Reziliență, că negociase cu cei de la Comisia Europeană circa 80 de miliarde de euro pentru investiții care se întindeau până în 2027.

Cristian Ghinea, Ministrul pentru investiții și Fonduri Europene, anunța la finalul lunii aprilie că data limită la care PNRR poate fi depus la Comisia Europeană ar fi 31 mai, declarație contrazisă însă de vicepreședintele Partidului Național Liberal, Rareș Bogdan, care a afirmat că planul trebuie expediat Comisiei până în 29 mai.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram