Florin Cîţu: Mă surprinde opinia Avocatului Poporului. Este momentul să dăm un restart acolo

Florin Cîţu: Mă surprinde opinia Avocatului Poporului. Este momentul să dăm un restart acolo
aprilie 1, 2021
Alin Ciubotariu

Primul ministru a declarat că este surprins de acuzele Avocatului Poporului privind încălcarea legii de funcționare a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Florin Cîțu afirmă că toate deciziile CNSSU au fost comunicate publicului.

Primul Ministru al României a declarat că a fost surprins de opiniile susținute de Renate Weber, Avocatul Poporului, care i-a cerut să explice încălcarea legii de funcționare a CNSSU și ne publicarea hotărârilor Comitetului, al cărui președinte este premierul țării, în Monitorul Oficial, explicând că acestea au fost comunicate publicului de fiecare dată.

„Este o singură hotărâre de CNSU care a fost aprobată. Mă surprinde această opinie de la Avocatul Poporului, poate că este ceea ce vor să facă colegii mei în Parlament acum justificat dacă Avocatul Poporului are o astfel de opinie. Este momentul să dăm un restart acolo. Hotărârile CNSU toate au fost prezentate şi comunicate publicului şi acesta este rolul hotărârilor CNSU. După cum ştiţi dumneavoastră, sunt sigur că o ştiu şi cetăţenii Românei: prin hotărâre de guvern se aprobă măsurile legate de COVID, acestea se publică după aceea în Monitorul Oficial. Era simplu de verificat. Îi voi răspunde doamnei Avocat al Poporului oficial, dar mă surprinde la acest nivel să vină o astfel de cerere”

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

Avocatul Poporului a acuzat CNSSU că ar fi încălcat propriile norme de funcționare, norme specificate în mod clar atât de OUG 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cât și de HG 1489 /2004 privind Organizarea și Funcționarea Comitetulu Național pentru Situații Speciale de Urgență, prin nepublicarea în monitorul oficial al nici uneia din cele 20 de hotărâri ale CNSSU luate în anul 2021 și i-a cerut Premierului, care este și președintele CNSSU, să explice motivul pentru care acestea nu se găsesc în publicația oficială a statului.

„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”

Avocatul Poporului

Conform legilor în vigoare, în special Legea 24/2000, art. 11, alin. 1 și 5, lege privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative publicarea lor, în vederea intrării în vigoare, în Monitorul Oficial, este obligatorie, cu obligativitatea specificată în mod explicit în art. 42 al OUG 21/2004, obligativitate care a rămas valabilă chiar și după modificarea articolului prin OUG 68/2020:

„Art. 42.
(1) Hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării.
(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) se aduc neîntârziat la cunoștință populației prin mijloacele de comunicare în masă, se difuzează pe posturile de radio și de televiziune în cel mult două ore de la adoptare și sunt retransmise în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de alertă.
(3) Hotărârile prevăzute la alin. (1) pot fi atacate în condițiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.”

OUG 21 din 15/04/2004
Privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență

Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu și a cerut explicații Primului Ministru privind încălcarea repetată a prevederilor legale.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram