Franța și Germania reacționează după scandalul de spionaj al unor oficiali

Franța și Germania reacționează după scandalul de spionaj al unor oficiali
iunie 1, 2021
Alin Ciubotariu

Franța și Germania cer transparență totală în privința raportului serviciilor de informații daneze. NSA și serviciile de spionaj daneze refuză să comenteze informațiile oferite public de un radio independent din Norvegia.

După ce duminică, 30 mai, postul de radio independent DR a dezvăluit existența unui raport rezultat al unei investigații făcute de Serviciul de Informații al Forțelor de Apărare Daneze (FE) care încerca să stabilească dacă National Security Agency (Agenția Națională de Securitate - NSA) s-a folosit de rețeaua de internet și parteneriatul cu FE pentru a spiona oficiali ai statelor aliate din cadrul NATO și UE, printre care și cancelarul german, liderii Franței, Emanuel Macron, și al Germaniei, Angela Merkel, cer transparență totală.

Primele confirmări că Agenția Națională de Securitate din SUA ar fi interceptat convorbiri ale unor lideri europeni au apărut încă din 2013 după ce Edward Snowden, un inginer de software contractor pentru serviciile de informații americane, a trimis publicației britanice The Guardian un set de documente relevante.

Emanuel Macron a făcut declarații luni, 31 mai, după summitul ținut online între Franța și Germania, iar Angela Merkel a comparat deciziile luate după summit cu cele luate după evenimentul similar anterior.

Dacă informațiile sunt adevărate, aceste practici sunt inacceptabile între aliați și chiar și mai puțin acceptabile între partenerii și aliații europeni.

Emanuel Macron, Președintele Franței

Nu s-a schimbat nimic în poziția noastră față de clarificările predecesorului la momentul respectiv.
Ne concentrăm pe parteneriatele actuale și de încredere. Și ce era corect atunci rămâne valabil și astăzi"

Angela Merkel, Cancelarul Germaniei

Atât Ministrul Apărării din Danemarca, Triane Bramsen, cât și Agenția Națională de Securitate a SUA și serviciul de informații danez au refuzat să comenteze informațiile apărute în presă

Guvernul danez nu comentează asupra speculațiilor din presă privind serviciile de informații ale țării.
Poziția guvernului danez este clară: este inacceptabilă vizarea sistematică a aliaților noștri apropiați. În mod clar, acesta este un principiu bine stabilit la care aderă autoritățile daneze.

Triane Bramsen, Ministrul Apărării din Danemarca

Potrivit informațiilor din presa daneză informațiile ar fi fost agregate folosind un software numit Xkeyscore creat de NSA iar tehnica permitea Statelor Unite ale Americii acces la apeluri, sms-uri sau mesajele pogramelor de chat înspre și dinspre terminalele accesate de oficialii vizați.

Printre cei ale căror conversații au fost interceptate folosind rețeaua de internet prin cablu daneză se numără persoane din poziții importante din Suedia, Franța, Germania și Norvegia, iar informațiile apărute până acum par să confirme povestea relatată de Edward Snowden și pentru clarificarea căreia Biroul Federal German a declanșat o anchetă în 2014, anchetă pe care a închis-o în 2015 din lipsă de dovezi care să asigure punerea sub acuzare.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram