G7 refuză recunoașterea ocupării Peninsului Crimeea de Federația Rusă

G7 refuză recunoașterea ocupării Peninsului Crimeea de Federația Rusă
martie 20, 2021
Alin Ciubotariu

Grupul celor 7 refuză recunoașterea legitimării ocupației Crimeii de către guvernul de la Moscova. Grupul denunță încălcarea acordului de la Minsk.

Grupul celor 7, format din cele mai bogate state ale lumii, anunță într-un comunicat de presă că va refuza recunoașterea oricărei legitimități a ocupării Peninsulei Crimeea de forțe militare ale Federației Ruse, pe fondul unor relații tot mai tensionate cu administrația de la Kremlin, anunță AFP.

"Denunțăm fără echivoc ocupația temporară a Republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia. Nu recunoaștem si nu vom recunoaște tentativele Rusiei vizând legitimarea acestei ocupații", comunică G7.

G7, format din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie,Statee Unite, alături de Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, se poziționează alături de președintele Statelor Unite ale Americii care, în luna februarie a anului curent, la 7 ani de la începutul conflictului, afirma că nu există nici o posibilitate ca SUA să accepte anexarea peninsulei.

"La șapte ani după anexarea ilegitima a Republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia, noi ne reafirmăm sprijinul de nezdruncinat și atașamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional", afirmă, într-o declarație comună, miniștrii de Externe ai G7.

Conflictul a debutat în 2014, când forțe filoruse din estul Ucrainei, din Crimeea și Donbas au pornit un război civil împotriva guvernului legitim de la Kiev cauzând, până azi, peste 13.000 de morți în ambele tabere dar și sancțiuni economice importante împotriva Federației Ruse.

„Făcând uz de forță împotriva integrității teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat în mod deschis dreptul internațional și aceste principii. G7 se opune ferm unei continuări a destabilizării Ucranei de către Rusia și mai ales a acțiunilor pe care aceasta le intreprinde în anumite zone ale regiunilor Donețk si Luhansk, în disprețul angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul acordului de la Minsk" insită G7

G7 afirmă că Rusia nu are rol de mediator în conflictul din estul Ucrainei, așa cum se prezintă Vladimir Putin, ci este parte a conflictului, intenția reală nefiind cea de menținere a păcii, așa cum o prevede acordul de la Mink.

Relațiile dintre Moscova și Washington au suferit o răcire și mai puternică după declarațiile lui Joe Biden din emisiunea tv „Good morning, America” unde presedintele american l-a numit criminal pe omologul său de la Moscova, gest considerat un atac direct adus Rusiei și o jignire pentru poporul condus de Vladimir Putin, declarație în urma cărei ambasadorul Rusiei la Washington a fost rechemat la Moscova.

mai 7, 2021
PSD iese la atac împotriva lui Ghinea

Social Democrații îi atrag atenția ministrului Ghinea că a ignorat toate programele europene în afara PNRR.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram