G7 refuză recunoașterea ocupării Peninsului Crimeea de Federația Rusă

G7 refuză recunoașterea ocupării Peninsului Crimeea de Federația Rusă
martie 20, 2021
Alin Ciubotariu

Grupul celor 7 refuză recunoașterea legitimării ocupației Crimeii de către guvernul de la Moscova. Grupul denunță încălcarea acordului de la Minsk.

Grupul celor 7, format din cele mai bogate state ale lumii, anunță într-un comunicat de presă că va refuza recunoașterea oricărei legitimități a ocupării Peninsulei Crimeea de forțe militare ale Federației Ruse, pe fondul unor relații tot mai tensionate cu administrația de la Kremlin, anunță AFP.

"Denunțăm fără echivoc ocupația temporară a Republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia. Nu recunoaștem si nu vom recunoaște tentativele Rusiei vizând legitimarea acestei ocupații", comunică G7.

G7, format din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie,Statee Unite, alături de Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, se poziționează alături de președintele Statelor Unite ale Americii care, în luna februarie a anului curent, la 7 ani de la începutul conflictului, afirma că nu există nici o posibilitate ca SUA să accepte anexarea peninsulei.

"La șapte ani după anexarea ilegitima a Republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia, noi ne reafirmăm sprijinul de nezdruncinat și atașamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional", afirmă, într-o declarație comună, miniștrii de Externe ai G7.

Conflictul a debutat în 2014, când forțe filoruse din estul Ucrainei, din Crimeea și Donbas au pornit un război civil împotriva guvernului legitim de la Kiev cauzând, până azi, peste 13.000 de morți în ambele tabere dar și sancțiuni economice importante împotriva Federației Ruse.

„Făcând uz de forță împotriva integrității teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat în mod deschis dreptul internațional și aceste principii. G7 se opune ferm unei continuări a destabilizării Ucranei de către Rusia și mai ales a acțiunilor pe care aceasta le intreprinde în anumite zone ale regiunilor Donețk si Luhansk, în disprețul angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul acordului de la Minsk" insită G7

G7 afirmă că Rusia nu are rol de mediator în conflictul din estul Ucrainei, așa cum se prezintă Vladimir Putin, ci este parte a conflictului, intenția reală nefiind cea de menținere a păcii, așa cum o prevede acordul de la Mink.

Relațiile dintre Moscova și Washington au suferit o răcire și mai puternică după declarațiile lui Joe Biden din emisiunea tv „Good morning, America” unde presedintele american l-a numit criminal pe omologul său de la Moscova, gest considerat un atac direct adus Rusiei și o jignire pentru poporul condus de Vladimir Putin, declarație în urma cărei ambasadorul Rusiei la Washington a fost rechemat la Moscova.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram