Gafă incredibilă a Adinei Vălean (PNL): actul de terorism al Belarusului este o veste bună.

Gafă incredibilă a Adinei Vălean (PNL): actul de terorism al Belarusului este o veste bună.
mai 25, 2021
Alin Ciubotariu

Adina Vălean, Comisarul pentru Transporturi propus de PNL, comite gafe diplomatice lăudând acțiuni cu tipar terorist. Declarația comisarului PNL a stârnit reacții de dezaprobare în Europa.

Adina Vălean, Comisar European pentru Transport și membru , scrie pe Twitter că decolarea avionului Ryanair oprit în Minsk, care avea destinația finală Vilnius, este o veste bună pentru toată lumea, omițând cu totul din postare gravitea actului terorist comis de regimul Lukașenko.

Reamintim că duminică, 23 mai, o aeronavă Ryanair care zbura de la Atena cu destinația finală Vilnius și care a tranzitat spațiul aerian al Belarusului a fost oprită de autoritățile de la Minsk sub pretextul unei amenințări cu bombă.

În realitate, în aeronavă se aflau 4 agenți KGB și Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram Nexta, blogger și jurnalist critic emigrat, care a stârnit mânia dictaturii lui Lukașenko.

Acest act este unul flagrant de terorism care încalcă convențiile aviației civile, regulile și cutumele internaționale. Aeronava a plecat mai departe, cu toți pasagerii, însă exceptând agenții KGB și jurnalistul considerat disident de către regim.

Cu siguranță că deturnarea unui zbor civil sub pretexte inventate ad-hoc pentru a aresta un activist anti dictatură nu poate fi considerată o veste bună în afara cazului când deja există o slăbiciune puternică pentru regimuri dictatoriale.

Postarea a stârnit un val de reacții vehemente ale mai multor lideri sau analiști. Unele din ele au fost culese de profesorul și analistul Armand Gosu:

Printre acestea remarcăm: Carl Bildt, fostul ministru de externe al Suediei, a scris:

O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?

Carl Bildt

Radek Sikorski, fost ministru de externe al Poloniei și actual europarlamentar, a reacționat și el la gafă:

Comisare, mă aștept ca Belavia să fie interzisă în spațiul aerian european până la eliberarea domnului Raman Protasevich. Un MIG-29 a amenințare cetățeni europeni cu omorul pentru a pune mâna în mod ilegal pe un refugiat politic protejat de Uniunea Europeană.

Radek Sikorski, membru al Parlamentului European

Andrew Duff, fost europarlamentar britanic, a semnalat că:

Unul din motivele pentru care Comisia Europeana e neajutorată este ca are prea multi comisari

Andrew Duff

Anne Applebaum, ziarist de stânga la publicația "The Atlantic" și autoarea mai multor cărți, se întreabă dacă vestea este la fel de bună și pentru cei care nu mai erau la bord când aeronava a plecat de la Minsk.

Luni și marți, la Bruxelles, președinții și premierii din țările membre UE se vor reuni pentru a discuta ce sancțiuni se pot aplica împotriva Belarusului de către uniune, conform anunțului unui purtător de cuvânt al Consiliului European citat de AFP. Acest subiect a fost introdus pe ordinea de zi a summitului de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram