Gazprom insistă să finalizeze Nord Stream 2. SUA pune accent pe aplicarea sancțiunilor.

Gazprom insistă să finalizeze Nord Stream 2. SUA pune accent pe aplicarea sancțiunilor.
martie 27, 2021
Alin Ciubotariu

Compania rusească Gazprom anunță că Nord Stream 2 va fi finalizat indiferent de poziția SUA. Secretarul de Stat al administrației Biden insistă pe aplicarea sancțiunilor.

Viktor Zubkov, președintele Gazprom , a declarat vineri, conform agenției ruse de presa TASS, că proiectul controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va dubla cantitatea de gaz importată de Germania din Rusia, prin marea Baltică, va fi finalizat în acest an în pofida opoziției administrației Biden.

Acesta a afirmat vineri, 26 martie, că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 că proiectul este finalizat în proporție de 90 – 92%

„Activităţile sunt în derulare în mod activ, a mai rămas foarte puţin până la finalizare.Cu siguranţă proiectul va fi finalizat în 2021. Pierderea de timp este o ruşine, dar aşa s-a întâmplat.”

Viktor Zubkov, CEO Gazprom

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a transmis ministrului de externe german Heiko Maas un avertisment privind posibila implementare a sancţiunilor împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 şi că nu există ”nicio ambiguitate” în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului.

“Orice entitate implicată în proiectul Nord Stream 2 riscă sancţiuni din SUA şi ar trebui să abandoneze imediat lucrările la conductă Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina şi Europa Centrală manipulării şi constrângerii din partea Rusiei şi contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”

Antony Blinken, Secretar de Stat SUA

Aproape 20 de firme, în special companii de asigurări, au abandonat recent proiectul, din cauza temerilor privind sancţiunile Statelor Unite. În prezent ,gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (Wintershall, Shell, OMV, Uniper şi Engie).

Grupul energetic austriac OMV a reacționat , prin declarațiile făcute de directorul general al companiei, Rainer Seele, într-un interviu acordat publicaţiei austriece Wiener Zeitung, că sprijină construcția gazoductului dintre Rusia și Germania și că proiectul va fi finalizat în ciuda amenințărilor cu sancțiuni financiare venite din partea administrației americane.

“Acest proiect este de mare importanţă pentru securitatea aprovizionării pieţei europene de gaze, prin urmare este responsabilitatea Europei să decidă. Avem o prietenie transatlantică profundă cu SUA, de decenii. Şi prietenii nu ar trebui să se ameninţe unii pe alţii. În Europa avem reguli de joc clare, pe bază de consens. Temerile unor state mai mici trebuie prin urmare luate în calcul. Ca ţară de legătură pentru Nord Stream 2, Germania are o poziţie clară. Trebuie realizat dialogul politic şi trebuie făcută munca de convingere.”

Rainer Seele, CEO OMV

Criza generată de construcția conductei de 1.200 km s-a accentuat și mai puternic după ultimul scandal diplomatic, care a dus la rechemarea ambasadorului Kremlinului de la Washington și o răcire considerabilă în relația diplomatică dintre cele două puteri.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram