Gazprom insistă să finalizeze Nord Stream 2. SUA pune accent pe aplicarea sancțiunilor.

Gazprom insistă să finalizeze Nord Stream 2. SUA pune accent pe aplicarea sancțiunilor.
martie 27, 2021
Alin Ciubotariu

Compania rusească Gazprom anunță că Nord Stream 2 va fi finalizat indiferent de poziția SUA. Secretarul de Stat al administrației Biden insistă pe aplicarea sancțiunilor.

Viktor Zubkov, președintele Gazprom , a declarat vineri, conform agenției ruse de presa TASS, că proiectul controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va dubla cantitatea de gaz importată de Germania din Rusia, prin marea Baltică, va fi finalizat în acest an în pofida opoziției administrației Biden.

Acesta a afirmat vineri, 26 martie, că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 că proiectul este finalizat în proporție de 90 – 92%

„Activităţile sunt în derulare în mod activ, a mai rămas foarte puţin până la finalizare.Cu siguranţă proiectul va fi finalizat în 2021. Pierderea de timp este o ruşine, dar aşa s-a întâmplat.”

Viktor Zubkov, CEO Gazprom

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a transmis ministrului de externe german Heiko Maas un avertisment privind posibila implementare a sancţiunilor împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 şi că nu există ”nicio ambiguitate” în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului.

“Orice entitate implicată în proiectul Nord Stream 2 riscă sancţiuni din SUA şi ar trebui să abandoneze imediat lucrările la conductă Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina şi Europa Centrală manipulării şi constrângerii din partea Rusiei şi contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”

Antony Blinken, Secretar de Stat SUA

Aproape 20 de firme, în special companii de asigurări, au abandonat recent proiectul, din cauza temerilor privind sancţiunile Statelor Unite. În prezent ,gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (Wintershall, Shell, OMV, Uniper şi Engie).

Grupul energetic austriac OMV a reacționat , prin declarațiile făcute de directorul general al companiei, Rainer Seele, într-un interviu acordat publicaţiei austriece Wiener Zeitung, că sprijină construcția gazoductului dintre Rusia și Germania și că proiectul va fi finalizat în ciuda amenințărilor cu sancțiuni financiare venite din partea administrației americane.

“Acest proiect este de mare importanţă pentru securitatea aprovizionării pieţei europene de gaze, prin urmare este responsabilitatea Europei să decidă. Avem o prietenie transatlantică profundă cu SUA, de decenii. Şi prietenii nu ar trebui să se ameninţe unii pe alţii. În Europa avem reguli de joc clare, pe bază de consens. Temerile unor state mai mici trebuie prin urmare luate în calcul. Ca ţară de legătură pentru Nord Stream 2, Germania are o poziţie clară. Trebuie realizat dialogul politic şi trebuie făcută munca de convingere.”

Rainer Seele, CEO OMV

Criza generată de construcția conductei de 1.200 km s-a accentuat și mai puternic după ultimul scandal diplomatic, care a dus la rechemarea ambasadorului Kremlinului de la Washington și o răcire considerabilă în relația diplomatică dintre cele două puteri.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram