Guvernul Cîțu a aprobat restricțiile propuse de Arafat. Premierul vrea copiii testați de Sars-Cov-2 la întoarcea din vacanță.

Guvernul Cîțu a aprobat restricțiile propuse de Arafat. Premierul vrea copiii testați de Sars-Cov-2 la întoarcea din vacanță.
martie 26, 2021
Alin Ciubotariu

Primul Ministru al României a anunțat aprobarea măsurilor propuse de Raed Arafat. Florin Cîțu consideră că este o idee bună testarea copiilor la întoacerea din vacanța de primăvară.

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat astăzi. după ședința de guvern, că au fost aprobate măsurile propuse de Secretarul de Stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, decise în ședința de azi a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, măsuri care încearcă să limiteze răspândirea noului coronavirus.

Premierul a anunțat în cadrul conferinței de presă că s-a prelungit perioada de scutire a impozitului specific HORECA cu încă 90 de zile, prelungirea unor termene cu facilități fiscale pentru contribuabili, restructurarea datoriilor fiscale, care poate fi cerută până în ianuarie 2022, rambursare de TVA cu un control ulterior și alte măsuri care să sprijine economia. Totodată a reafirmat că intenția guvernului este să mențină economia funcțională.

„Măsurile pe care le luăm sunt sigur că vor duce la dezbateri în spațiul public. Romania are astăzi printre cele mai relaxate măsuri din Uniunea Europeană. Scopul meu este acela de a menține economia deschisă și dacă respectăm aceste măsuri nu este nevoie să luăm altele. Măsurile pe care le luăm astăzi au scopul de a reduce efectele pandemiei și de a ne da nouă posibilitatea să accelerăm campania de vaccinare ca să putem să revenim la normal cât mai repede.”

Florin Cîțu, Premier

Florin Cîțu a făcut referire și la situația din Ministerul Învățământului și a afirmat că i s-ar părea o idee bună ca toți elevii care se întorc la ore după vacanță să fie testați noninvaziv.

„A fost această discuție: Ce facem cu copii care acum merg în vacanță? Aici este și ministrul Educației și împreună aș vrea să va uitați asupra acestui aspect: să găsim resurse, și aici vă voi ajuta și eu, ca să putem să îi testăm pe elevi când se întorc la școală, să testăm cât mai mulți dintre ei după această perioadă de vacanță. Cred că este o soluție bună ca să putem să ținem sub control pandemia.”

Florin Cîțu. Premier

Secretarul de Stat, Raed Arafat, care conduce DSU a afirmat că restricțiile de circulație vor fi extinse, acestea începând de la ora 20:00, nu 22:00 ca până în prezent, incidența infectărilor fiind cea care va dicta dacă aceasta se va aplica doar în weekend sau pe parcursul săptămâni.

„Referitor la intervalul orar în care circulația va fi restricționată: acolo unde incidența a fost în ultimele 14 zile mai mult de 4 la 1.000 urmează ca în timpul weekendului, și anume în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă până la orele 20, și nu 22, cum este acum, iar la operatorii economici programul să fie permis până la orele 18. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekendului se face când incidența scade sub 3,5 la mie. Dacă incidența depășește 7,5 la mie circulația va fi permisă până la orele 20 pe toată durata săptămânii iar la operatorii economici activitatea va fi permisă numai până la orele 18 pe toată durata săptămânii iar revenirea asupra acestei măsuri se va face numai dacă incidența scade sub 7 la mie.”

Raed Arafat, Secretar de Stat MAI

Secretarul de stat a mai anunțat că în localitățile în care incidența a trecut de 4 la 1.000 operatorii economici cu activitate de fitness vor fi obligați să își suspende activitatea complet și nu o pot relua decât atunci când aceasta coborâ sub 3,5 la 1.000.

Pentru datele de 27 și 28 martie măsura va fi extinsă până la orele 22 pentru persoanele care se vor deplasa să participe la servicii religoase Pesah iar pentru datele de 3-4 aprilie pentru persoanele care vor participa la slubele religioase de Paște catolic aceasta se va extinde până la orele 02:00.

Sărbătorile Pascale Ortodoxe nu au fost discutate pentru această Hotărâre de Guvern.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram