Japonia reacționează la provocările Chinei

Japonia reacționează la provocările Chinei
aprilie 6, 2021
Alin Ciubotariu

Un portavion și mai multe vase de luptă chineze au fost văzute în Marea Chinei de Sud, în ape teritoriale japoneze. Japonia mobilizează o flotilă de avioane de luptă.

Starea tensionată a relațiilor dintre China și Japonia privind apartenența insulelor Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Sud ajung la noi maxime după ce duminică, 4 aprilie, primul portavion al Chinei, Liaoning, un vas aparținând anterior flotei rusești, a fost văzut în strâmtoarea dintre insula Miyako și Okinawa, navigând către Oceanul Pacific.

Portavionul era însoțit de alte 5 vase: 2 distrugătoare purtătoare de rachete 052D Luyang III, un distrugător purtător de rachete 055 Renhai, echipat cu rachete nedetectabile de către sistemele radar, o fregată cu rol multiplu 054A Jiangkai II și o navă pentru suport rapid în luptă 901 Fuyu, conform forțelor de apărarea japoneze

Drept răspuns Marina Japoneză a trimis distrugătorul JS Suzutsuki și 2 avioane de luptă, un P-1 și un P-3C, ultimul cu armament anti-submarin, să monitorizeze mișcările flotei chineze și să adune mai multe informații și a decis mobilizarea mai multor avioane de luptă de tip F-35B la baza aeriană a Forțelor Aeriene de Apărare de la Shintomi, din prefectura Miyazaki, avioane care pot decola pe distanțe foarte scurte și pot ateriza vertical, fiind etrem de potrivite pentru uzul pe aerodromurile civile de pe insule.

Conflictul privind dreptul de propietate asupra insulelor Senkaku/Diaoyu datează din anii `70, când China a reclamat drepturi istorice asupra insulelor deși acestea au fost sub admnistrare japoneză privată, cu diferiți proprietari, încă din 1895, mai puțin o scurtă perioadă imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, când Statele Unite cotrolau teritoriul.

Tensiunile au căpătat amploare în 2012 când Japonia a răscumpărat 3 din insulele disputate de la proprietarul privat, insulele fiind situate la nord-est de Taiwan, cu potențiale rezerve de petrol și gaze naturale, sunt lângă rute navale puternic circulate și sunt înconjurate de zone cu rezerve piscicole puternice.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

mai 6, 2021
România trimite a 4 tranșă de vaccinuri către Republica Moldova

România mai donează 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova. Maia Sandu a cerut autoriăților să accelereze vaccinarea.

mai 6, 2021
George Simion aruncă partidul în lupta pentru alegerile parlamentare din Moldova

AUR își anunță participarea la alegerile anticipate din Republica Moldova. Organizația din Moldova va fi condusă de liderul unei organizații unioniste.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram