Japonia reacționează la provocările Chinei

Japonia reacționează la provocările Chinei
aprilie 6, 2021
Alin Ciubotariu

Un portavion și mai multe vase de luptă chineze au fost văzute în Marea Chinei de Sud, în ape teritoriale japoneze. Japonia mobilizează o flotilă de avioane de luptă.

Starea tensionată a relațiilor dintre China și Japonia privind apartenența insulelor Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Sud ajung la noi maxime după ce duminică, 4 aprilie, primul portavion al Chinei, Liaoning, un vas aparținând anterior flotei rusești, a fost văzut în strâmtoarea dintre insula Miyako și Okinawa, navigând către Oceanul Pacific.

Portavionul era însoțit de alte 5 vase: 2 distrugătoare purtătoare de rachete 052D Luyang III, un distrugător purtător de rachete 055 Renhai, echipat cu rachete nedetectabile de către sistemele radar, o fregată cu rol multiplu 054A Jiangkai II și o navă pentru suport rapid în luptă 901 Fuyu, conform forțelor de apărarea japoneze

Drept răspuns Marina Japoneză a trimis distrugătorul JS Suzutsuki și 2 avioane de luptă, un P-1 și un P-3C, ultimul cu armament anti-submarin, să monitorizeze mișcările flotei chineze și să adune mai multe informații și a decis mobilizarea mai multor avioane de luptă de tip F-35B la baza aeriană a Forțelor Aeriene de Apărare de la Shintomi, din prefectura Miyazaki, avioane care pot decola pe distanțe foarte scurte și pot ateriza vertical, fiind etrem de potrivite pentru uzul pe aerodromurile civile de pe insule.

Conflictul privind dreptul de propietate asupra insulelor Senkaku/Diaoyu datează din anii `70, când China a reclamat drepturi istorice asupra insulelor deși acestea au fost sub admnistrare japoneză privată, cu diferiți proprietari, încă din 1895, mai puțin o scurtă perioadă imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, când Statele Unite cotrolau teritoriul.

Tensiunile au căpătat amploare în 2012 când Japonia a răscumpărat 3 din insulele disputate de la proprietarul privat, insulele fiind situate la nord-est de Taiwan, cu potențiale rezerve de petrol și gaze naturale, sunt lângă rute navale puternic circulate și sunt înconjurate de zone cu rezerve piscicole puternice.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram