Legea monitorizării electronice intră în vigoare

Legea monitorizării electronice intră în vigoare
mai 21, 2021
Alin Ciubotariu

Vineri intră în vigoare legea monitorizării electronice a persoanelor aflate în arest. Dispozitivele pot fi purtate și de victimele violenței domestice, pentru a alerta autoritățile.

Legea privind urmărirea electronică în cadrul unor proceduri judiciare sau executări penale a intrat vineri, 21 mai, în vigoare, și se va aplica în special în cazurile de violență domestică, legeea modificând totodată și o serie de prevederi ale Codului Penal și ale celui de Procedură Penală, după ce a fos promulgată luni de președintele României, Klaus Iohannis.

Proiectul de legea privind monitorizarea elecronică a fost depus spre dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne în anul 2019 și prevede că cei aflați în arest la domiciliu sau cei aflați sub un ordin de interdicție pot fi urmăriți prin atașarea unui dispozitiv electronic de localizare la gleznă sau, prin excepție, de mână. Același tip de dispozitiv poate fi atașat și victimelor cazurilor de violență domestică pentru a putea afla dacă părintele violent se apropie de ei.

Orice abatere de la perimetrul stabilit sau de la traseul de deplasare deja acceptat de autorități sau orice deplasare neautorizată de organele de cercetare penală va fi considerată evadare și se va pedepsi conform legii.

Atunci când, cu rea-credinţă, inculpatul încalcă obligaţia de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condiţiile de deplasare stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezența de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţei de judecată, în cursul judecăţii.
În vederea verificării situaţiei de fapt, organul de supraveghere are acces, în condiţiile legii, la documente, imagini, înregistrări audio-video sau orice înscrisuri necesare, deţinute de autorităţile sau instituţiile publice, persoanele juridice ori persoanele fizice”, prevăd noile reglementări.

Ministerul Afacerilor Interne a dispus deja măsuri pentru ca personalul să fie instruit despre aceste modificări legislative sau despre noile drepturi și obligații legale cărora se supun cei asupra cărora s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar în urma intrării în vigoare a legii 146/2021 după publicarea ei marți, 18 mai, în Monitorul Oficial.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram