Liderii partidelor din coaliție reacționează la respingerea bugetului Capitalei

Liderii partidelor din coaliție reacționează la respingerea bugetului Capitalei
aprilie 29, 2021
Alin Ciubotariu

Ludovic Orban și Dan Barna au reacționat după respingerea proiectului de buget în ședința Consiliului General al Capitalei. Liderii principalelor partide din coaliția de guvernare au afirmat că este nevoie de dialog pentru a evita intrarea capitalei în incapacitate de plată, ceea ce se va întâmpla dacă bugetul nu este aprobat până în data de 7 mai.

Președinții principalelor partide din coaliția de guvernare au reacționat miercuri, 28 aprilie, după respingerea proiectului de buget depus de Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, de către Consiliul General al Capitalei în a cărui ședință consilierii USR Plus au votat împotrivă. Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, afirmă că partidul pe care îl conduce este deschis la dialog. Președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, le cere colegilor de partid și de coaliție să respecte negocierile anterioare.

Ludovic Orban, președintele PNL și al Camerei Deputaților a intervenit miercuri în scandalul provocat de respingerea, prin votul consilierilor generali ai USR Plus, a proiectului de buget depus de Primarul General Nicușor Dan și a afirmat că este convins că se va ajunge, într-un final, la un acord, partidul fiind deschis la negocieri.

Președintele PNL a afirmat că discuțiile ar trebui să se poarte pe marginea proiectului de buget și să nu implice și alte aspecte ale vieții politice, după ce voci din interiorul partidului ar fi acuzat grupul consilierilor USR că protejează interesele din sistemul medical ale lui Horia Tomescu, actual viceprimar, un apropiat al fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, căruia primarul general Nicușor Dan i-ar fi delegat coordonarea spitalelor aflate în subordinea Primăriei Generale dar nu și dreptul de semnătură, astfel încât managerii spitalelor nu pot fi înlocuiți decât cu acceptul primarului Nicușor Dan, în joc fiind și bugetul de 355 de milioane lei al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB).

Discuțiile trebuie să fie despre buget şi nu trebuie să fie o discuţie care să vizeze alte lucruri. Obiectivul nostru este ca Bucureştiul să aibă buget. Sunt convins că vom ajunge la o înţelegere. Nu pot să vă dau acum un termen, dar deschiderea la dialog există din partea PNL.
Prin discutarea ideilor se va continua dialogul şi se va ajunge la o formă care să fie sprijinită şi de PNL şi de USR. Sunt convins că se vor găsi soluţii Aţi văzut că la Sectorul 1, deşi era o dispută iniţială, prin dialog şi discuţii asupra viziunii fiecărei formaţiuni s-a ajuns la o înţelegere.

Ludovic Orban, Președinte al Camerei Deputaților și al PNL

Președintele Camerei Deputaților a afirmat, legat de pretenția consilierilor generali din grupul USR Plus ca Horia Tomescu să primească și drept de semnătură și nu doar atribuții de coordonare, că Primarul General este cel care are ultimul cuvânt și dreptul de a semna decizii, acesta neputându-se delega.

Vicepremierul Dan Barna, președintele USR, a intervenit și el, cerând părților implicate să respecte aspectele deja negociate și s-a oferit să se implice în medierea discuțiilor pe marginea proiectului de buget, oferind totodată asigurări cu acesta va fi aprobat în perioada imediat următoare.

Eu am avut o discuție, duminică, cu Nicușor Dan. Am discutat cu colegii, le-am spus că sunt dispus să mediez, dar nu mi-a solicitat nimeni acest lucru.
Nu e niciun fel de îndoială, e un proces pentru realizarea bugetului. La prima strigare nu a fost găsit consensul, la a doua, a treia se va găsi. Sunt mai multe orașe în care bugetul este în perioada de aprobare. Bucureștiul va avea buget în zilele următoare. E foarte important să se ajungă la un acord.
Respectarea unui acord și a lucrurilor negociate este esențială. Dacă va fi necesar, mă voi implica în mediere.

Dan Barna, Vicepremier, Co-Președinte al USR Plus

Bugetul Municipiului București, în varianta propusă de primarul general Nicușor Dan, nu a trecut de votul Consiliului General al Capitalei de miercuri, 28 aprilie, cu un scor de 17 voturi „Pro”, 22 „Împotrivă” și 14 abțineri, pentru aprobarea lui fiind nevoie de 27 de voturi „Pro”, după ce consilierii generali ai USR Plus au refuzat să voteze proiectul motivând că Nicușor Dan ar fi exagerat cifrele legate de venituri prezentate în proiect iar promisiunile de reformă în administrația publică sau sistem local de sănătate făcute de Nicușor Dan nu au fost respecate și după ce au cerut ca viceprimarul Horia Tomescu, care a primit din partea Primarului General atribuții de coordonare a ASSMB, să primească și dreptul de semnătură, având astfel puterea de a schimba managerii de spital fără acordul lui Nicușor Dan.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram