Mii de manifestanți sâmbătă seara la Copenhaga: ”Ne-am săturat!”

Mii de manifestanți sâmbătă seara la Copenhaga: ”Ne-am săturat!”
martie 28, 2021
Atodiresei Marian

”Libertate pentru Danemarca! Ne-am săturat” s-a auzit în Piața Primăriei din Copenhaga din gura a peste 3000 de manifestanți care ulterior au pus în scenă un concert de hip-hop și pop cu versuri puternice anti-sistem.

Organizată de grupul autointitulat ”Men in Black” manifestația a început în zona Folehaven i Valby unde s-au adunat circa 400 de oameni pentru a-l asculta pe Bjørn Elmquist, președintele Asociației pentru Politici Judiciare (Retspolitisk Forening).

În vârstă de 82 de ani, Bjørn Elmquist este principala voce intelectuală împotriva schimbărilor legislative bruște din Danemarca, schimbări pe care guvernul condus de Mette Frederiksen le consideră necesare pentru combaterea pandemiei.

Mitingul de sâmbătă a avut ca principal scop contestarea așa-numitului ”paragraf 81d” - un articol din Codul Penal Danez adoptat pe repede-înainte în noiembrie 2020. Paragraful 81d permite și încurajează instanțele de judecată să dubleze pedepsele pentru unele infracțiuni dacă acestea au legătură cu pandemia - aspect pe care manifestanții îl consideră abuziv.

După discursul domnului Elmquist, manifestanții s-au îndreptat în marș spre Piața Primăriei din Copenhaga cu nelipsitele torțe roșii care au devenit standardul la protestele din această țară.

Domnul N, participant la protest, a declarat în exclusivitate pentru AltNews că:

”protestul este neobișnuit de zgomotos pentru o țară ca a noastră care nu este obișnuită cu așa ceva. [...] Cei mai mulți de-aici suntem oameni obișnuiți sătui de modul în care acest guvern social-democrat gestionează pandemia. De la cazul nurcilor încoace Constituția țării a fost încălcată în mod constant și libertățile noastre sunt deja prea des suprimate.”

Mare parte din manifestație a fost transmisă în direct pe Facebook pentru a contracara raportările din presa daneză care a subestimat în mod constant dimensiunea manifestației.

Poliția din Copenhaga a transmis că manifestația s-a desfășurat fără incidente.

În Danemarca protestele sunt exceptate de la limita de 5 oameni care se pot aduna în aer liber (limită ce urmează a fi extinsă la 10 săptămâna viitoare). Portul măștii în aer liber este descurajat în Danemarca dar obligatoriu în spațiile închise. Barurile, restaurantele, cafenelele, sălile de concerte, cinematografele, sălile de fitness, muzeele, bibliotecile și teatrele sunt închise de peste trei luni de zile.

Poza reprezintă afișul organizatorului. Sursa: Men in Black (Facebook)

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram