Ministerul Muncii anunță că nu există discuții legate de modificarea stagiului minim

Ministerul Muncii anunță că nu există discuții legate de modificarea stagiului minim
mai 26, 2021
Alin Ciubotariu

MMPS răspunde acuzațiilor legate de modificarea criteriilor de pensionare. Ministrul Muncii afirmă că este vorba de o reformă a sistemului și o recalculare a pensiilor.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a făcut precizări legate de angajamentele luate de guvernul României în fața Comisiei Europene după ce liderul Partidului Social Democrat a acuzat cabinetul Cîțu că intenționează să mărească stagiul minim de cotizare, să desființeze pensia anticipată și să crească vârsta de pensionare.

Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării!
Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR?!
PSD se opune categoric acestor intenții! Și vom folosi toate mijloacele legale pentru a stopa ”reformele” criminale împotriva românilor!

Marcel Ciolacu, președinte al Partidului Social Democrat

Ministerul Muncii susține că informațiile apărute în presă după reacțiile unor lideri politici sunt false, stagiul minim de cotizare în România nefiind pus sub discuție, ministerul intenționând o reformă a sistemului de pensii printr-un proces de recalculare.

MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării.
Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.
În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.
În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani", atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.
Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS)

Guvernul României a publicat vineri, 21 mai, o listă de angajamente asumate în fața Comisiei Europene de la Bruxelles în vederea aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență propus de cabinetul Cîțu, angajamente între care intră și vârsta de pensionare, stagiul de cotizare și cheltuielile statului cu salariile și bonificațiile de performanță.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale omite însă să răspundă la obiecția pensionării anticipate, subiect aflat de altfel pe lista de angajamente publicată de cabinetul Câțu după negocierile cu comisarii europeni.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram