Ministerul Sănătății contrazice Corpul de Control în privința accesului la datele registrului de vaccinare

Ministerul Sănătății contrazice Corpul de Control în privința accesului la datele registrului de vaccinare
aprilie 9, 2021
Alin Ciubotariu

Ministerul Sănătății a transmis într-un comunicat de presă faptul că legea îi dădea consilierului Voinea dreptul de acces la datele arhivei de vaccinări. Comisia de Sănătate din Camera Deputaților va decide dacă Ministru Sănătății va fi chemat la audieri.

Ministerul Sănătății din România a transmis presei un comunicat prin care arată că legea îi dădea consilierului onorific Ștefan Voinea accesul la datele arhivei Registrului Electronic Național de Vaccinări acesta fiind persoană de contact în pro iectul de transparentizare a datelor despre pandemia de Covid-19 și vaccinare, în contextul în care Corpul de Control al Primului Ministru a sesizat Parchetul la încheierea verificărilor făcute la Ministerul Sănătății.

Informare Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătății.
Au fost verificate în cadrul controlului activitățile specifice mai multor instituții din subordinea Ministerului Sănătății și a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și a Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV).
Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană.
Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la natura informațiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ștefan Voinea și care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro:
Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului.
Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.
Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.
Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.
Orice informație publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.
În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil.
Atribuțiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, și nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziție.
Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetățean de a avea acces la informațiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătății a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidențial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice.

Ministerul Sănătății

Nelu Tătaru, fost ministru al sănătății, președintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaților a afirmat în urmă cu 3 săptămâni, în 18 martie, că audierea în Parlamentul României a lui Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, cu privire la scandalul iscat de publicarea datelor de testare și vaccinare se va decide abia după ce Corpul de Control al Premierului își va fi terminat analiza. Întrebat dacă va solicita prezența în Comisia pentru Sănătate a lui Vlad Voiculescu în vederea audierii acestuia din urmă după publicarea datelor de către Ministerul Sănătății acesta a spus:

Şi noi avem anumite sesizări în acest sens, dar, după cum ştiţi, este Corpul de control al prim ministrului la Ministerul Sănătăţii. După ce se va termina acest control vom avea şi noi o evaluare şi vom decide dacă îl chemăm la comisie.

Nelu Tătaru, Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților

Conform Agerpres fostul ministru al sănătății a mai adăugat că un consilier onorific nu poate avea acces la date de logare care aparțin unui secretar de stat, el având atribuții diferite și neprevăzute de o fișă a postului, afirmație contrazisă de cele făcute de Ministerul Sănătății în comunicat.

Scandalul iscat de publicarea datelor de testare și vaccinare ale Ministerului Sănătății după ce un consilier onorific a primit acces la datele de logare ale unui secretar de stat este doar apogeul unei relații tensionate dintre ministrul sănătății și primul ministru sau alți membri ai cabinetului Cîțu.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram