Ministerul Sănătății permite înmormântările tradiționale și ordonă numărarea la grămadă a „victimelor”

Ministerul Sănătății permite înmormântările tradiționale și ordonă numărarea la grămadă a „victimelor”
aprilie 9, 2021
Alin Ciubotariu

Ministerul Sănătății permite înmormântările ritualice ale celor confirmați ca infectați cu SARS-Cov-2. Ordinul ministerului arată cum se numără morții pandemiei de Covid-19: la grămadă

În ciuda opoziției personale a ministrului sănătății, Mnisterul Sănătății a aprobat vineri, 9 aprilie, un ordin prin care se revine asupra deciziilor inițiale privind protocolul de înmormântare al persoanelor confirmate sau suspecte de infectare cu SARS-Cov-2, autorizând ca înhumarea să se facă după regulile ritualurilor, dar și asupra modului în care pacienții cu covid-19 pot primi vizite din partea familiei sau a unui preot.

Acolo unde este posibil pacienții vor primi o brățară nominală de identificare, la internare iar, dacă nu, o copie a actului de identitate va fi atașată fișei de internare, fotocopie în baza căreia se va întocmi mai târziu, dacă este cazul, certificatul de deces.

În cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru familia/reprezentantul legal care locuiește la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului, şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale.
Înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS-CoV-2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spațiul se va aerisi și se va dezinfecta conform recomandărilor în vigoare

Ministerul Sănătății

Pe toată perioada în care pacientul cu SARS-Cov-2 este internat în spital acesta poate beneficia de asistență religioasă la cerere, cu aprobarea medicului curant, oferită de cultul religios din care acesta face parte.

În vederea asigurării protecției clericului și a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiții:
*un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
*timpul alocat serviciului religios este de maxim 15 minute;
*clericul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
*clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
*se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant;
*nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Ministerul Sănătății

Anexa atașată de ordinul emis de Ministerul Sănătății conține însă și niște amănunte care ne arată cum anume numără Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății victimele pandemiei de SARS-Cov-2 în România, victime în numele cărora se impun constant măsuri restrictive populației civile din România

Articolul 1
Paragraf 3-6
Autopsia cazurilor medico-legale se dispune în conformitate cu prevederile art. 185 din NCPP şi nupoate fi refuzată de către instituţiile medico-legale sau de către familia/reprezentantul legal.
Toate autopsiile medico-legale în cazurile de suspiciune/ confirmare cu infecţie cu SARS-CoV-2 sefac doar pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.
Sunt permise autopsiile efectuate în scop ştiinţific conform protocolului de cercetare autorizat încadrul fiecărei unităţi sanitare, cu respectarea măsurilor de protecţie prevăzute în prezentul protocol.
Toate cazurile "suspecte" vor fi considerate drept cazuri "confirmate" şi se vor lua măsurile de protecţie corespunzătoare.

Ministerul Sănătății


Articolul 2
Certificatul medical constatator al decesului va fi completat şi eliberat de către medicul curant alpacientului din secţia de spital.
Prezentul protocol specific se aplică în mod similar şi următoarelor cazuri de deces, acestea fiindconsiderate decese ale pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, confirmate ca fiind pozitive:
a) persoanelor aflate în izolare la domiciliu, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică;
b) persoanelor aflate în carantină, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică şi a altor instituţiiale statului. În situaţiile de mai sus, atunci când nu se dispune autopsia medico-legală, în concordanţă cuprevederile art. 185 din NCPP, medicul de familie va elibera certificatul medical constatator aldecesului, în baza fişei medicale a pacientului.
c) persoanelor internate în spital suspecte de infectare cu SARS-COV-2, la care nu s-a efectuat testarea pentru confirmare.

Ministerul Sănătății
iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram