Miniștrii de externe din România, Polonia și Turcia s-au întâlnit la Cotroceni

Miniștrii de externe din România, Polonia și Turcia s-au întâlnit la Cotroceni
aprilie 22, 2021
Alin Ciubotariu

Trilaterala România - Polonia - Turcia are o întâlnire de lucru în România. Miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei au participat la o sesiune specială.

Administrația Prezidențială a găzduit joi, 22 aprilie, întâlnirea ministrilor de externe ai Trilateralei de Securitate România - Polonia - Turcia, în cadrul întâlnirii de lucru al trilateralei din perioada 22 -23 aprilie, din România. La discuțiile despre situația de securitate din estul Alianței Nord-Atlantice și despre pregătirea Summitului NATO din 2021 a participat și Președintele României, Klaus Iohannis, care a evidențiat importanța alianței în efortul general al NATO de a consolida securitatea pe granița de Est, în contextul unor situații tot mai tensionate cu Federația Rusă.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat rolul important al acestui format trilateral de dialog, lansat la inițiativa României încă din 2012, în sprijinul eforturilor NATO de consolidare a securității pe Flancul Estic al Alianței, de la Marea Baltică la Marea Neagră, în condițiile în care cele trei state împărtășesc o serie de interese comune în domeniul securității.
Klaus Iohannis a evidențiat preocuparea României față de situația de securitate regională îngrijorătoare generată de „desfășurarea neobișnuită de forțe militare în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”. Miniștrii afacerilor externe polon și turc, Zbigniew Rau și Mevlüt Çavuşoğlu, împărtășesc aceleași preocupări și au analizat împreună circumstanțele și perspectivele de detensionare.
În acest context, Președintele României a subliniat importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, creșterii rezilienței NATO, ca organizație, și a membrilor săi, precum și sprijinului acordat partenerilor din vecinătate.
Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea și diversificarea consultărilor politice pe mai multe dimensiuni, precum și cooperarea în acest format trilateral, care și-a dovedit utilitatea în timp. În acest sens, Președintele României a încurajat inclusiv promovarea unor noi proiecte de cooperare trilaterală, în domenii de interes reciproc precum reziliența, inclusiv prin punerea în valoare a lecțiilor învățate în urma pandemiei de COVID-19, pe baza unei agende substanțiale care să contribuie la consolidarea Alianței Nord-Atlantice.
Astfel, Președintele Klaus Iohannis a încurajat aprofundarea cooperării trilaterale inclusiv în domeniul apărării. Astfel, o interacțiune consolidată a celor trei aliați în cadrul acestui format ar deveni un instrument de coordonare și acțiune comună, de natură să întărească securitatea regională și Alianța în întregul său.
De asemenea, Președintele României a salutat prezența miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia la o sesiune specială de lucru a reuniunii trilaterale de la București și a apreciat că această inițiativă reafirmă fără echivoc sprijinul constant al României, Poloniei și Turciei față de partenerii din Vecinătatea Estică a NATO.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat, totodată, necesitatea continuării măsurilor NATO de consolidare a descurajării și apărării, mulțumind Poloniei și Turciei pentru contribuția la prezența înaintată a NATO în sudul Flancului Estic, de importanță majoră în asigurarea securității regiunii Mării Negre, parte integrantă a securității euro-atlantice.
Președintele României și-a exprimat speranța că România, Polonia și Turcia vor continua cooperarea apropiată și în perspectiva Summitului NATO din acest an, un moment de importanță majoră pentru reafirmarea solidarității și unității aliate și a angajamentului privind relația transatlantică. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța deosebită a Summitului aliat pentru proiectarea unei viziuni strategice cu privire la NATO pentru următorul deceniu.

Administrația Prezidențială a României

Întâlnirea Trilateralei de Securitate are loc în aceeași perioadă în care Forțele Aeriene Regale au sosit cu 4 aeronave Eurofighter Typhoon și un detașament de cca 200 de militari pentru a participa alături de Forțele Aeriene Române la misiuni de Poliție Aeriană sub comandă NATO, pentru asigurarea frontului estic al Alianței, după ce relațiile diplomatice cu Rusia au devenit extrem de tensionate din 2014, de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimea.

Astfel de misiunie de Poliție Aeriană se defășoară din 2017 și sunt planificate în anul anterior executării și contribuie la eforturile de securitate de pe frontul Estic al Alianței Nord-Atlantice dar contribuie și la îmbunătățirea capacitaților de reacție și interoperativitate a Forțelor Aeriene Române.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram