Miniștrii de externe din România, Polonia și Turcia s-au întâlnit la Cotroceni

Miniștrii de externe din România, Polonia și Turcia s-au întâlnit la Cotroceni
aprilie 22, 2021
Alin Ciubotariu

Trilaterala România - Polonia - Turcia are o întâlnire de lucru în România. Miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei au participat la o sesiune specială.

Administrația Prezidențială a găzduit joi, 22 aprilie, întâlnirea ministrilor de externe ai Trilateralei de Securitate România - Polonia - Turcia, în cadrul întâlnirii de lucru al trilateralei din perioada 22 -23 aprilie, din România. La discuțiile despre situația de securitate din estul Alianței Nord-Atlantice și despre pregătirea Summitului NATO din 2021 a participat și Președintele României, Klaus Iohannis, care a evidențiat importanța alianței în efortul general al NATO de a consolida securitatea pe granița de Est, în contextul unor situații tot mai tensionate cu Federația Rusă.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat rolul important al acestui format trilateral de dialog, lansat la inițiativa României încă din 2012, în sprijinul eforturilor NATO de consolidare a securității pe Flancul Estic al Alianței, de la Marea Baltică la Marea Neagră, în condițiile în care cele trei state împărtășesc o serie de interese comune în domeniul securității.
Klaus Iohannis a evidențiat preocuparea României față de situația de securitate regională îngrijorătoare generată de „desfășurarea neobișnuită de forțe militare în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”. Miniștrii afacerilor externe polon și turc, Zbigniew Rau și Mevlüt Çavuşoğlu, împărtășesc aceleași preocupări și au analizat împreună circumstanțele și perspectivele de detensionare.
În acest context, Președintele României a subliniat importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, creșterii rezilienței NATO, ca organizație, și a membrilor săi, precum și sprijinului acordat partenerilor din vecinătate.
Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea și diversificarea consultărilor politice pe mai multe dimensiuni, precum și cooperarea în acest format trilateral, care și-a dovedit utilitatea în timp. În acest sens, Președintele României a încurajat inclusiv promovarea unor noi proiecte de cooperare trilaterală, în domenii de interes reciproc precum reziliența, inclusiv prin punerea în valoare a lecțiilor învățate în urma pandemiei de COVID-19, pe baza unei agende substanțiale care să contribuie la consolidarea Alianței Nord-Atlantice.
Astfel, Președintele Klaus Iohannis a încurajat aprofundarea cooperării trilaterale inclusiv în domeniul apărării. Astfel, o interacțiune consolidată a celor trei aliați în cadrul acestui format ar deveni un instrument de coordonare și acțiune comună, de natură să întărească securitatea regională și Alianța în întregul său.
De asemenea, Președintele României a salutat prezența miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia la o sesiune specială de lucru a reuniunii trilaterale de la București și a apreciat că această inițiativă reafirmă fără echivoc sprijinul constant al României, Poloniei și Turciei față de partenerii din Vecinătatea Estică a NATO.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat, totodată, necesitatea continuării măsurilor NATO de consolidare a descurajării și apărării, mulțumind Poloniei și Turciei pentru contribuția la prezența înaintată a NATO în sudul Flancului Estic, de importanță majoră în asigurarea securității regiunii Mării Negre, parte integrantă a securității euro-atlantice.
Președintele României și-a exprimat speranța că România, Polonia și Turcia vor continua cooperarea apropiată și în perspectiva Summitului NATO din acest an, un moment de importanță majoră pentru reafirmarea solidarității și unității aliate și a angajamentului privind relația transatlantică. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța deosebită a Summitului aliat pentru proiectarea unei viziuni strategice cu privire la NATO pentru următorul deceniu.

Administrația Prezidențială a României

Întâlnirea Trilateralei de Securitate are loc în aceeași perioadă în care Forțele Aeriene Regale au sosit cu 4 aeronave Eurofighter Typhoon și un detașament de cca 200 de militari pentru a participa alături de Forțele Aeriene Române la misiuni de Poliție Aeriană sub comandă NATO, pentru asigurarea frontului estic al Alianței, după ce relațiile diplomatice cu Rusia au devenit extrem de tensionate din 2014, de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimea.

Astfel de misiunie de Poliție Aeriană se defășoară din 2017 și sunt planificate în anul anterior executării și contribuie la eforturile de securitate de pe frontul Estic al Alianței Nord-Atlantice dar contribuie și la îmbunătățirea capacitaților de reacție și interoperativitate a Forțelor Aeriene Române.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram