Ministrul Afacerilor Externe a participat la o reuniunea de la Lisabona

Ministrul Afacerilor Externe a participat la o reuniunea de la Lisabona
mai 28, 2021
Alin Ciubotariu

Ministrul Afacerilor Externe a participat la o întâlnire informală a sefilor diplomațiilor din statele Uniunii Europene. Bogdan Aurescu a acuzat Rusia că folosește conflictele din estuul Europei ca instrument politic.

Ministrul Afacerilor Externe ale României, Bogdan Aurescu, a participat joi, 27 mai, la întâlnirea informală în format Gymnich de la Lisabona a miniștrilor de externe ale statelor din cadrul Uniunii Europene, al cărui consiliu este prezidat acum de Portugalia, și care a avut pe ordinea de zi, la inițiativa României, tema conflictelor înghețate din apropierea flancului estic al UE.

Bogdan Aurescu a afirmat că Uniunea Europeană, dacă aspiră la statutul de actor global, trebuie să se implice mai puternic în rezolvarea conflictelor din apropierea granițelor din est ale uniunii (Ucraina, Georgia, Transnistria, Nagorno Karabakh) , conflicte cu impact major asupra securității NATO.

Pentru România, cel mai important subiect este cel care am cerut să fie introdus pe ordinea de zi – conflictele înghețate din vecinătatea estică (a UE – n.r.). Este un subiect foarte important, pentru că aceste conflicte au un impact major asupra securității continentului european și asupra securității euro-atlantice ca întreg. Sunt foarte impredictibile – am văzut anul trecut în Nagorno-Karabakh, vedem anul acesta în Ucraina. Aceste conflicte sunt o piedică pentru țările afectate să ia decizii de securitate și de politică externă, sunt o piedică în calea reformelor – afectează nu numai integritatea teritorială, dar chiar și suveranitatea acestor state. În plus, aceste conflicte dezbină în mod artificial populații și societăți. Așa că Uniunea Europeană trebuie să fie mai activă, trebuie să aibă o influență geopolitică mai mare în această regiune, pentru soluționarea acestor conflicte. Dacă UE vrea să fie un actor global, trebuie să aibă influență în vecinătatea sa.

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe ale României

Ministrul Afacerilor Externe a afirmat că în spatele conflictelor rămase nerezolvate se află Federația Rusă, care le folosește ca pe un instrument strategic pentru a crea o sferă de influență proprie, și a propus un set de măsuri care urmăresc să mărească influența Uniunii Europene în regiune.

Totodată Bogdan Aurescu a discutat și despre situația creată de regimul Alexandr Lukashenko, din Belarus, afirmând susținerea României pentru adoptarea rapidă de noi sancțiuni împotriva administrației de la Minsk.

Ministrul a exprimat susţinerea puternică pentru adoptarea rapidă de noi sancţiuni privind Belarus, inclusiv de sancţiuni economice. Totodată, a solicitat, pentru un impact consolidat, prezentarea publică în cel mai scurt timp a , care cuprinde măsurile de sprijin economic din partea UE pentru această ţară în cazul tranziţiei la un regim democratic, plan elaborat de Comisia Europeană la solicitarea Consiliului European.

Ministerul Afacerilor Externe ale României

Reamintim că duminică, 23 mai, o aeronavă Ryanair care zbura de la Atena cu destinația finală Vilnius și care a tranzitat spațiul aerian al Belarusului a fost oprită de autoritățile de la Minsk sub pretextul unei amenințări cu bombă.

În realitate, în aeronavă se aflau 4 agenți KGB și Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram Nexta, blogger și jurnalist critic emigrat, care a stârnit mânia dictaturii lui Lukașenko.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram