Ministrul Afacerilor Externe continuă discuțiile cu Secretarul de Stat al SUA

Ministrul Afacerilor Externe continuă discuțiile cu Secretarul de Stat al SUA
martie 31, 2021
Alin Ciubotariu

Ministrul Afacerilor Exetrne ale Românieia continuat marți seară, printr-un apel telefonic, seria de discuții purtate cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blynken. Discuțiile au inclus subiectul vizelor dar și probleme ale NATO.

Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, prezent la Bruxelles la reuniunea miniștrilor de externe ale statelor membre NATO, a continuat marți seară discuțiile pe marginea parteneriatului strategic România - SUA purtate cu Antony Blynken, Secretar de Stat al SUA.

Întâlnirea nu s-a limitat la subiectul parteneriatului ea incluzând și discuții despre prezența armată a SUA în România dar și despre securitatea la Marea Neagră, în condițiile în care, din 2014, de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, relațiile cu Federația Rusă s-au degradat în continuu.

"Am avut o discuție bună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, despre multiplele provocări pe care le avem de înfruntat împreună. Aștept întărirea parteneriatului nostru strategic, care durează de un deceniu, și o cooperare strânsă pe probleme de apărare, energie și lupta anticorupție din România"

Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA

"Am avut o discuție lungă și folositoare cu secretarul de stat Blinken. Am fost bucuros să continuăm dialogul fructuos de săptămâna trecută. Am căzut de acord să extindem și să aprofundăm parteneriatul strategic, am vorbit despre securitatea la Marea Neagră, despre un nou concept strategic privind NATO".

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

Un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România a relatat pe larg discuția avută de cei doi miniștri de externe, alte subiecte atinse fiind programul Visa Waiver și lupta anti corupție dar și proiectele de infrastructură din cadrul Inițiativei celor3 Mări (3 Seas Initiative) cum ar fi Rail2Sea sau Via Carpathia:

„Șeful diplomației române a reiterat, de asemenea, importanța celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, cu impact strategic pozitiv direct, atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât și asupra mobilității militare. În acest sens, a pledat pentru implicarea financiară a SUA în realizarea celor două proiecte, subliniind că, pe lângă o prezență militară crescută a SUA în regiune, este necesară și consolidarea prezenței economice și de investiții americane.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat interesul României pentru accederea rapidă în programul Visa Waiver și importanța înregistrării unor progrese tangibile, după intensificarea dialogului la nivel politic și tehnic din ultimele luni cu privire la acest subiect.
A fost discutată și aprofundarea cooperării în combaterea unor fenomene cu impact negativ, precum traficul de persoane.
Șeful diplomației americane a accentuat determinarea SUA de a consolida rolul diplomației în principalele dosare internaționale în care SUA sunt implicate și de a întări relațiile cu partenerii.”

Ministeru Afacerilor Externe

Cei doi miniștri de externe au reafirmat angajamentul statelor pe care le reprezintă pentru întărirea Parteneriatului Strategic prin intensificarea cooperării în domeniile prioritare ale parteneriatului dar și cooperarea sectorială în alte domenii de interes comun prioritar, precum consolidarea rezilienței comunității transatlantice, la care România va contribui prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

„De asemenea, a fost discutată cooperarea sectorială în alte domenii de interes comun prioritar, precum consolidarea rezilienței comunității transatlantice, la care România va contribui prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitația ca specialiști americani în domeniul rezilienței să se alăture Centrului de la București. Secretarul de stat Blinken a exprimat apreciere pentru această inițiativă, fiind agreată menținerea unui dialog apropiat pe această temă. Șeful diplomației române a evidențiat că, în abordarea României, reziliența strategică este un concept extrem de relevant, având în vedere necesitatea întăririi coordonării și acțiunii comune cu partenerii care fac parte din aceeași comunitate de valori și securitate și reducerea dependenței de acei actori care nu împărtășesc aceleași interese și valori.
Secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției, relevante inclusiv la nivel regional. A accentuat că aceste măsuri contribuie în mod hotărâtor la crearea unui mediu de afaceri și investițional atractiv pentru partenerii economici americani, evidențiind că pentru SUA dezvoltarea, extinderea și diversificarea relației economice cu România rămâne o prioritate.
Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie un partener strategic puternic și de încredere al SUA, precum și un aliat NATO dedicat. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul pentru întărirea coordonării bilaterale, fiind evidențiată poziția constantă a României în ceea ce privește consolidarea și dinamizarea relației transatlantice.”

Ministerul Afacerilor Externe

În cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor de externe ale statelor membre NATO Ministrul Afacerilor Externe ale României i-a transmis săptămâna trecută, miercuri, 24 martie, Secretarului de Stat Antony Blynken o invitație la o vizită în România

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram