Noi propuneri de restricții din partea CNSSU

Noi propuneri de restricții din partea CNSSU
martie 25, 2021
Alin Ciubotariu

CNSSU a elaborat noi propuneri de restricții. Măsurile prevăzute sunt mai dure decât carantina din starea de urgență.

Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului de Urgență, a anunțat zilele trecute că vor exista discuții în vederea stabilirii unor noi restricții care să reducă mobilitatea cetățenilor și să încerce să limiteze răspândirea noului coronavirus. Acestea reduc programele magazinelor de alimentație publică și dreptul de deplasare al cetățenilor, conform draftului propunerii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență consultat de cei din redacția Hotnews.

CNSSU, a cărui ședință a avut loc joi, 25 martie, trebuie acum să trimită documentul cu propunerile de măsuri către Guvernul României, în vederea aprobării.

Cetățenii care locuiesc în localități în care rata de infectare cu coronavirus depășește 3 la 1.000 de locuitori nu vor mai avea voie să părăsească localitatea respectivă decât dacă li se aplică una din excepțiile stabilite la nivel central de cei din CNSSU, mai puține și decât cele din perioada stării de urgență.

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanță, precum şi pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Cetățenii care locuiesc în localități unde rata de infectare a trecut de 4 la mia de locuitori nu se vor mai putea deplasa în afara casei după ora 20:00 în zilele de week-end, anume vineri, sâmbătă și duminică, iar interdicția de a părăsi locuința se va aplica după ora 20:00 și în celelalte zile ale săptămânii dacă rata infectării depășește 7,5 la mia de locuitori.

În ceea ce privește magazinele și alte afaceri, dacă rata de infectare cu coronavirus este mai mare de 4 la mia de locuitori în localitatea unde își desfășoară activitatea, acestea vor trebui să închidă la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar dacă rata depășește 7,5 programul va fi scurtat pe parcursul întregii săptămâni până la 18:00.

Documentul CNSSU prevede, de altfel, și suspendarea completă a activităților în spații închise ale sălilor de sport/fitness, în toate localitățile aflate în scenariu roșu.

Comitetul a decis, conform draftului de document, ca circulația cetățenilor să fie permisă în intervalul orar 20:00 - 02:00 în nopțile dintre 3 și 4 aprilie și 1 și 2 mai, nopți în care creștinii din România, fie ei catolici sau ortodocși, celebrează învierea Mântuitorului.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram