Opoziția din Parlamentul României reacționează la criza guvernamentală cu soluția coaliției de guvernare din ianuarie 2020

Opoziția din Parlamentul României reacționează la criza guvernamentală cu soluția coaliției de guvernare din ianuarie 2020
aprilie 14, 2021
Alin Ciubotariu

Președintele PSD reacționează la criza guvernamentală și cere alegeri anticipate. Președintele AUR anunță că rămâne în opoziție.

Revocare, fără consultarea alianței de guvernare, miercuri, 14 aprilie, a Ministrului Sănății, Vlad Voiculescu, și demiterea Secretarului de Stat Andreea Moldovan, după publicarea fără consultarea Primului Ministru a unui ordin care schimba condițiile de intrare sau ieșire din carantină a localităților, de către Florin Cîțu a generat un imens scandal și o criză guvernamentală la care a reacționat și opoziția din Parlamentul României.

Principalul partid din opoziție, Partidul Social Democrat, a reacționat, prin președintele partidului, Marcel Ciolacu, aducând în discuție o soluție asupra căreia actuala coaliție de guvernare insista înainte de începerea pandemiei de SARS-Cov-2, alegerile anticipate, afirmând că actualul parlament nu mai reprezintă votul românilor.

Dacă Iohannis ar fi respectat spiritul și legea Constituției, nu aveam de-a face cu așa ceva. A creat această coaliție cu pierzători care nu au responsabilitate pentru vot, că nu au câștigat alegerile. Noi am venit cu domnul Rafila prim-ministru, cea mai potrivită persoană în această perioadă de pandemie. Vă dați seama ce înseamnă să nu numești un ministru la Sănătate? Cât de iresponsabili să fii să nu participi la ședința de Guvern, să îți iei jucăriile și să pleci? Nu a spus Barna să nu fie Orban? Acum îl vor iar pe Orban? A ajuns USR să conducă România după bunul plac? Domnul Iohannis e responsabil, a vrut Guvernul sau, făcând o struțocămilă. Acum se văd efectele.
Actualul Parlament nu mai reprezintă votul românilor. Dacă ne uităm la votul românilor astăzi, nu mai reprezintă structura Parlamentului ce au votat românii în acest moment. Îl anunț pe domnul Iohannis că Parlamentul nu mai reprezintă după patru luni voință românilor. Să intrăm la guvernare cu Turcan? Ne batem joc? E exclus. Să facă anticipate, să ne întoarcem la popor și să lăsăm spiritul Constituției să își facă cursul. Nu poți să intervii brutal în democrația unui stat
Ce facem, stăm la șantajul unui partid? Azi e USR, mâine e PNL, poimâine UDMR? Dacă nu ne plac premierii, îi schimbăm? Coalițiile se fac pentru a forma un guvern, dar după aia există doar Guvernul României.

Marcel Ciolacu, Președinte al Partidului Social Democrat

Reamintim că joi, 9 ianurie 2020, cu două luni înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus în România și instituirea stării de urgnță prin decret prezidențial, Președintele României, Klaus Iohanis, declara în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Cotroceni, că își dorește alegeri anticipate, că acestea erau posibile și că a discutat cu Primul Ministru, pe atunci Ludovic Orban, dar că modul de declanșare al acestora nu fusese încă stabilit.

Eu cred că sunt posibile şi mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc alegeri anticipate.

Klaus Iohannis, Președintele României, joi, 9 ianuarie 2020, Palatul Cotroceni

Nici reacția Alianței pentru Unirea Românilor nu s-a lăsat așteptată, co-președintele alianței, George Simion, anunțând că partidul condus de el nu va intra la guvernare în cazul în care Primul Ministru ar fi demis sau și-ar depune mandatul, dar că vor propune experți apolitici pentru ministerele cheie.

O să participăm la consultări și o să venim cu o soluție. Specialiști din afara partidelor actuale din Parlament. Pentru ministerul Sănătății, Educației, Agriculturii, Energiei.
Vrem un Guvern de specialiști în afara acestor partide care au distrus România timp de 31 de ani. Noi nu vom intra la guvernare dacă se propune dar vom propune specialiști.
Năsui, Popescu și ce miniștri mai avem acum nu satisfac necesitatea țării de a avea niște conducători.
Din păcate nu există șanse pentru alegeri anticipate. Este egoismul prea mare din partea unora. Suspendarea lui Klaus Iohannis este însă de actualitate."

George Simion, co-Președinte Alianța pentru Unirea Românilor

Miercuri dimineață, 14 aprilie, Primul Ministru Florin Cîțu a anunțat că a transmis Administrației Prezidențiale actele de revocare din funcție a Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, PLUS, decret deja semnat de Președintele României Klaus Iohannis, și de demitere a Secretarului de Stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, USR, și a preluat funcția de Ministru Interimar al Sănătății.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram