Pădurea amazoniană, de la „plămânii planetei” la emițător net de gaze de seră

Pădurea amazoniană, de la „plămânii planetei” la emițător net de gaze de seră
mai 1, 2021
Alin Ciubotariu

Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că pădurea amazoniană e un emițător net de dioxid de carbon.

Un studiu efectuat de un cercetător al Institutului Național de Agronomie din Franța, Jean-Pierre Wigneron, a devenit un emițător net de dioxid de carbon, eliminând în ultimul deceniu cu 20% mai mult CO2 decât absoarbe.

Un studiu recent a descoperit că în ultimul deceniu bazinul amazonian din Brazilia a eliberat în atmosferă 16,6 miliarde de tone de CO2 dar a absorbit în totalitate numai 13,9 miliarde în condițiile în care bazinul amazonian s-a mărit constant.

Cercetătorii care au efectuat studiul afirmă că diferențele de dioxid de carbon eliberate în atmosferă și-ar avea originile în incendiile naturale sau provocate și în operațiunile de defrișare.

Este pentru prima dată când avem cifre care arată că pădurea amazoniană este un emițător net.

Jean-Pierre Wigneron

Studiul institutului francez, publicat în Nature Climate Change, susține că defrișările provocate de incendii au crescut în ultimii ani de aproape 4 ori, de la circa un milion de hectare la 3,9 milioane

Conform calculelor bazinul fluviului Amazon conține aproape jumătate din pădurile tropicale ale planetei, cel mai eficient ecosistem în absorbția gazelor de seră, acestea fiind reabsorbite în proporție de 30% de ecosistemele terestre și 20% de oceane.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram