Pădurea amazoniană, de la „plămânii planetei” la emițător net de gaze de seră

Pădurea amazoniană, de la „plămânii planetei” la emițător net de gaze de seră
mai 1, 2021
Alin Ciubotariu

Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că pădurea amazoniană e un emițător net de dioxid de carbon.

Un studiu efectuat de un cercetător al Institutului Național de Agronomie din Franța, Jean-Pierre Wigneron, a devenit un emițător net de dioxid de carbon, eliminând în ultimul deceniu cu 20% mai mult CO2 decât absoarbe.

Un studiu recent a descoperit că în ultimul deceniu bazinul amazonian din Brazilia a eliberat în atmosferă 16,6 miliarde de tone de CO2 dar a absorbit în totalitate numai 13,9 miliarde în condițiile în care bazinul amazonian s-a mărit constant.

Cercetătorii care au efectuat studiul afirmă că diferențele de dioxid de carbon eliberate în atmosferă și-ar avea originile în incendiile naturale sau provocate și în operațiunile de defrișare.

Este pentru prima dată când avem cifre care arată că pădurea amazoniană este un emițător net.

Jean-Pierre Wigneron

Studiul institutului francez, publicat în Nature Climate Change, susține că defrișările provocate de incendii au crescut în ultimii ani de aproape 4 ori, de la circa un milion de hectare la 3,9 milioane

Conform calculelor bazinul fluviului Amazon conține aproape jumătate din pădurile tropicale ale planetei, cel mai eficient ecosistem în absorbția gazelor de seră, acestea fiind reabsorbite în proporție de 30% de ecosistemele terestre și 20% de oceane.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram