Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania
mai 7, 2021
Alin Ciubotariu

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

Statele Unite și Germania au intrat într-un nou conflict de interese prfin anunțul Președintelui Joe Biden că Statele Unite ale Americii vor susține renunțarea la patent pentru vaccinurile anti-Covid-19, măsură căreia Germania i se opune, amenințând să înghețe discuțiile din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului unde e nevoie de consens pentru renunțarea la patente.

Dezacordul actual este prima mare ruptură între cele două puteri economice de când a preluat mandatul Joe Biden și o piedică serioasă în relațiile din G7, grupul țărilor puternic industrializate dar și o modalitate de a pune presiune pe Regatul Unit și Uniunea Europeană. Germania susține că renunțarea la patent nu ar îmbunătățți producția ci doar ar descuraja cercetarea din mediul privat în viitor și că producătorii erau oricum în discuții cu partenerii pentru sporirerea capacităților de producție.

Sugestia Statelor Unite de a se renunța la protecția patentului în cazul vaccinurilor Covid-19 are serioase implicații pentru producția vaccinurilor ca întreg. Factorul limitator în cazul vaccinurilor sunt capacitatea de producție și standardele înalte de calitate iar nu patentul. Protecția proprietății intelectuale este o sursă pentru inovație și trebuie să rămână așa și pe viitor.

Purtător de Cuvânt al Guvernului German

Administrația Biden a anunțat miercuri că va susține o renunțare la regulile privind proprietatea intelectuală și că mișcarea va fi un pas către o echitate globală într-o perioadă în care țările sărace au acces redus la vaccin iar Asia de Sud și India au fost lovite de focare serioase, India înregistrând circa 46% din cazurile mondiale.

Scopul principal este să grăbim toată treaba. În ritmul ăsta, dacă nu facem mai mult, dacă întreaga lume nu face mai mult, oamenii nu vor fi vaccinați nici în 2024. Putem grăbi lucrurile și putem face asta, cred, într-un timp mai scurt. Iar dacă o facem va fi mai bine.

Tony Blinken, Secretar de Stat, SUA

Piața mondială a reacționat la afirmațiile făcute de Seceretarul de Stat Tony Blinken în cadrul unei intervenții televizate, acțiunile companiior farmaceutice din SUA și China depreciindu-se serios iar SUA fiind acuzată că ar oferi soluții simpliste pentru probleme de termen lung.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram