PNL și Ministerul Sănătății nu vor închiderea magazinelor la ora 18:00

PNL și Ministerul Sănătății nu vor închiderea magazinelor la ora 18:00
martie 31, 2021
Alin Ciubotariu

Florin Roman, PNL, afirmă că trebuie să se revină asupra orei de încidere a magazinelor. Ministerul Sănătății preferă închiderea școlilor nu a magazinelor.

Florin Roman, deputat al Partidului Național Liberal, a declarat marțși, 30 martie, că una din măsurile propuse de CNSSU și aprobate de guvern anume aceea de închidere a magazinelor la ora 18:00 trebuie reanalizată și trebuie să se revină asupra ei deoarece ridică mari semne de întrebare.

„Regret că nu am ajuns la şedinţa de ieri. Mie nu îmi plac genul acesta de întâlniri politice în care domnul Arafat ia nişte decizii şi ne comunică nouă, iar noi să le susţinem după aceea în mod necondiţionat. Din punctul meu de vedere, ridică mari semne de întrebare măsura cu ora de închidere a magazinelor, la ora 18:00 pentru toţi cei care, de exemplu, trăiesc în oraşele mari. Plecăm la muncă cu toţii dimineaţa, ajungem de multe ori la 18:00, la 19:00 la 20:00, în funcţie de program şi în aceste condiţii suntem puşi în situaţia de a fi cumva disciplinaţi obligatoriu. Chestiunea asta, din punctul meu de vedere, nu merge. Domnul Arafat, dacă într-adevăr îşi dorea o discuţie foarte serioasă cu partidele, trebuia să ne invite înainte să ne spună că astea sunt lucrurile şi ne dădeam şi noi un punct de vedere, pentru că avem şi noi membri în Comisiile de sănătate, specialişti, foşti miniştri, foşti directori de direcţii de sănătate publică şi ne spuneam şi noi un punct de vedere”

Florin Roman, deputat PNL

El a precizat că închiderea magazinelor mai devreme cauzează mai multe neajunsuri în afară de aglomerațiile de la orele de vârf.

„Locuiesc chiar vizavi de un supermarket. (…) De când s-a introdus această măsură constat cu ochii mei că se creează acea îmbulzeală, se creează acea aglomeraţie, plus că practic îi dăm peste cap şi pe cei vârstnici, care de regulă obişnuiesc să vină dimineaţa. Lucrul ăsta l-am văzut şi ieri şi astăzi. Văd zilnic acest lucru”

Florin Roman, deputat PNL

Critici privind închiderea tuturor magazinelor la ora 18:00 s-au făcut auzite și din Ministerul Sănătății, unde Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu, contestă eficacitatea măsurilor insistând că cele mai bune măsuri rămân interzicerea întânirilor în grupuri mici și educarea online a elevilor.

"Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.
Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)"

Ștefan Voinea, consilier onorific al Ministrului Sănătății

Ministerul Sănătății declara la momentul la care CNSSU a propus noile măsuri restrictive că închiderea școlilor este de preferat închiderii centrelor comerciale mai devreme, fie și în weekend, cu toate acestea măsura propusă de Raed Arafat a fost adoptată de guvern în ședința de joi, 25 martie.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram