PNRR a fost regândit în coaliție și redus de la 41 la 29 de miliarde euro

PNRR a fost regândit în coaliție și redus de la 41 la 29 de miliarde euro
aprilie 28, 2021
Alin Ciubotariu

PNRR a fost renegociat în cadrul coaliției de guvernare. Guvernul va renegocia PNRR cu Comisia Europeană după data de 10 mai.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost modificat și adoptat miercuri, 28 aprilie, în sedința coaliției de guvernare, valoarea lui reducându-se de la cele 41 de miliarde la euro la doar 29 de miliarde, și urmează a fi negociat cu Comisia de la Bruxelles în săptămâna de după 10 mai de către Primul Ministru al României, Florin Cîțu, și de Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea a anunțat că rîmân încă câteva necunoscute care se vor negocia la Bruxelles și a afirmat că nu va da detalii decât abia după ce sumele vor fi fost negociate cu membrii Comisiei Europene. Totodată Ministrul Fondurilor Europene a anunțat că nu se vor tăia proiecte în totalitatea lor ci doar anumite porțiuni din ele pentru ca planul să se încadreze în sumele alocate de Comisie, proiectul anterior totalizând mai bine de 40 de miliarde.

Suntem la o înțelegere în coaliție pentru o sumă de sub 30 de miliarde. Rămân niște semne de întrebare care vor trebui discutate de către miniștrii de linie la Bruxelles.

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene

Florin Cîțu a afirmat că guvernul nu va renunța la nici unul din proiectele prezente în PNRR ci că se vor optimiza componentele deja existente, ceea ce se sugereză a fi probleme în negocieri nefiind decât nevoia Comisiei de a afla mai multe amănunte.

Nu renunţăm la nicun proiect. A fost o discuţie de optimizare a ceea ce aveam până acum în PNRR.
N-aş vedea că sunt probleme, nu sunt nici obiecţii, sunt comentarii. Au cerut mai multe detalii. Asta am și făcut aici, am cerut miniștrilor mai multe detalii, pentru că unii dintre miniștri vor merge la Bruxelles în perioada următoare, să explice mai bine scenariile.
Acest PNRR trebuie văzut în ansamblu. O parte dintre proiecte vor fi finanțate în totalitate din PNRR, o parte vor avea parțial și alte surse de finanțare, buget sau fonduri europene. Nu avem un termen final deocamdată. Vom discuta la Comisie, dacă putem depune mai devreme, vom depune mai devreme. Facem tot posibilul să avem acest PNRR.

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

După negocierile de săptămâna trecută Comisia Europeană a decis să refuze finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență dacă acesta nu va fi modificat în așa fel încât să se încadreze în sumele negociate anterior, sub 30 miliarde de euro, și să se plieze pe prioritățile de mediu ale Comisiei, acesta totalizând 41 de miliarde și conținând proiecte de infrastructură rutieră, irigații și investiții în rețele de gaze naturale pentru care UE nu va oferi finanțare, acestea contribuind la creșterea emisiilor de gaze de seră și la deșertificare.

În 26 noiembrie Președintele României Klaus Iohannis anunța, cu ocazia lansării Planului Național de Relansare și Reziliență, că negociase cu cei de la Comisia Europeană circa 80 de miliarde de euro pentru investiții care se întindeau până 2027.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram