PNRR a fost regândit în coaliție și redus de la 41 la 29 de miliarde euro

PNRR a fost regândit în coaliție și redus de la 41 la 29 de miliarde euro
aprilie 28, 2021
Alin Ciubotariu

PNRR a fost renegociat în cadrul coaliției de guvernare. Guvernul va renegocia PNRR cu Comisia Europeană după data de 10 mai.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost modificat și adoptat miercuri, 28 aprilie, în sedința coaliției de guvernare, valoarea lui reducându-se de la cele 41 de miliarde la euro la doar 29 de miliarde, și urmează a fi negociat cu Comisia de la Bruxelles în săptămâna de după 10 mai de către Primul Ministru al României, Florin Cîțu, și de Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea a anunțat că rîmân încă câteva necunoscute care se vor negocia la Bruxelles și a afirmat că nu va da detalii decât abia după ce sumele vor fi fost negociate cu membrii Comisiei Europene. Totodată Ministrul Fondurilor Europene a anunțat că nu se vor tăia proiecte în totalitatea lor ci doar anumite porțiuni din ele pentru ca planul să se încadreze în sumele alocate de Comisie, proiectul anterior totalizând mai bine de 40 de miliarde.

Suntem la o înțelegere în coaliție pentru o sumă de sub 30 de miliarde. Rămân niște semne de întrebare care vor trebui discutate de către miniștrii de linie la Bruxelles.

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene

Florin Cîțu a afirmat că guvernul nu va renunța la nici unul din proiectele prezente în PNRR ci că se vor optimiza componentele deja existente, ceea ce se sugereză a fi probleme în negocieri nefiind decât nevoia Comisiei de a afla mai multe amănunte.

Nu renunţăm la nicun proiect. A fost o discuţie de optimizare a ceea ce aveam până acum în PNRR.
N-aş vedea că sunt probleme, nu sunt nici obiecţii, sunt comentarii. Au cerut mai multe detalii. Asta am și făcut aici, am cerut miniștrilor mai multe detalii, pentru că unii dintre miniștri vor merge la Bruxelles în perioada următoare, să explice mai bine scenariile.
Acest PNRR trebuie văzut în ansamblu. O parte dintre proiecte vor fi finanțate în totalitate din PNRR, o parte vor avea parțial și alte surse de finanțare, buget sau fonduri europene. Nu avem un termen final deocamdată. Vom discuta la Comisie, dacă putem depune mai devreme, vom depune mai devreme. Facem tot posibilul să avem acest PNRR.

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

După negocierile de săptămâna trecută Comisia Europeană a decis să refuze finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență dacă acesta nu va fi modificat în așa fel încât să se încadreze în sumele negociate anterior, sub 30 miliarde de euro, și să se plieze pe prioritățile de mediu ale Comisiei, acesta totalizând 41 de miliarde și conținând proiecte de infrastructură rutieră, irigații și investiții în rețele de gaze naturale pentru care UE nu va oferi finanțare, acestea contribuind la creșterea emisiilor de gaze de seră și la deșertificare.

În 26 noiembrie Președintele României Klaus Iohannis anunța, cu ocazia lansării Planului Național de Relansare și Reziliență, că negociase cu cei de la Comisia Europeană circa 80 de miliarde de euro pentru investiții care se întindeau până în 2027.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram