Premierul anunță creșteri nejustificate ale cheltuielilor cu salariile. Noua lege plafonează veniturile bugetarilor

Premierul anunță creșteri nejustificate ale cheltuielilor cu salariile. Noua lege plafonează veniturile bugetarilor
aprilie 8, 2021
Alin Ciubotariu

Premierul a declarat că a cerut o analiză a cheltuielilor de personal, capitol bugetar care a crescut în ultimele luni deși legea nu permite. Salariile bugetarilor vor fi afectate de noua lege care plafonează sporurile.

Florin Cîțu, primul ministru al României, a declarat miercuri, 7 aprilie, după ședința de guvern, că a cerut o analiză amănunțită a cheltuielilor de personal, cheltuieli care au crescut semnificativ în ultimele două luni cu toate că legea în vigoare nu permite acest lucru.

Am discutat puțin despre cheltuielile de persoanl pentru că execuția pe primele două luni arată o creștere a cheltuielilor de personal. I-am cerut ministrului Finanțelor să prezinte în ședința următoare o extrapolare pe baza execuțiilor bugetare până la final de an, pentru că avem o limită de 110 miliarde de lei în buget pe care nu o vom depăși. Mie îmi arată o creștere mai mare decât ne așteptam și vreau să știu de unde vine pentru că legislația în vigoare nu ar fi permis acest lucru. Trebuie să venim cât mai repede cu o lege a salarizării și am cerut ministerelor să vină cât mai repede cu puncte de vedere. Nu vom mai vedea sporuri, sau dacă vor mai exista vor fi doar pentru o foarte foarte mică categorie

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

Florin Cîțu a declarat la încheierea ședinței de guvern că a cerut miniștrilor din cabinet să depună urgent opinii privind noua lege a salarizării care plafonează sporurile personalului bugetar la 20%, față de 30 % cât sunt plafonate acum, și le calculează la salariul minim, nu la cel al angajatului, scăzând astfel valoarea netă a venitului, cu cele mai mari scăderi în zona personalului sanitar, de ordine publică și siguranța statului, dar care permite în continuare acordarea de sporuri de performață.

„… acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite.”

Ministerul Muncii

Lege a salarizării va fi modificată după analizarea unui memorandum care se află în această perioadă pe masa guvernului iar cei din Uniunea Salvați România sunt nemulțumiți de propunerile făcute de Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și afirmă că sporurile ar trebui incluse în salariu, nu excluse fără a se ține cont de complexitatea locului de muncă.

mai 7, 2021
PSD iese la atac împotriva lui Ghinea

Social Democrații îi atrag atenția ministrului Ghinea că a ignorat toate programele europene în afara PNRR.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram