Premierul anunță revenirea la normalitate din 1 iunie. Ministrul Sănătății nu e la fel de optimist

Premierul anunță revenirea la normalitate din 1 iunie. Ministrul Sănătății nu e la fel de optimist
aprilie 6, 2021
Alin Ciubotariu

Florin Câțu anunță formarea unui comitet interministerial pentru revenirea la normalitate. Vlad Voiculescu nu susține optimismul premierului anunțând că nu se știe cât va dura revenirea la libertățile anterioare.

Primul Ministru al României a anunțat luni, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferințe de presă, fromarea unui comitet intermenisterial aflat sub coordonarea primului ministru care va cuprinde toate ministerele și care va asigura revenirea la normalitate în România de la 1 Iunie. Din componența comitetului vor putea face parte și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor pentru a discuta strategii de redeschidere a economiei.

Astăzi, voi anunța constituirea unui comitet interministerial sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, primul milestone, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate și am să vă explic la ce mă refer: totul depinde cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. E o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să deschidem economia.
Referitor la campania de vaccinare, sunt două luni foarte importante pentru noi, luna aprilie și luna mai. În aceste două luni vom aveam 8,3 milioane de doze care intră în România și sunt foarte importante pentru că, la finalul lunii mai, ar însemna în cel mai pesimist scenariu să avem 5 milioane de persoane vaccinate, și într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate.
5 milioane persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi pentru că reprezintă 35% din populația adultă care trebuie vaccinată și este momentul important, la sfârșitul lunii mai, să vorbim despre revenirea economiei.

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

Primul Ministru, Florin Cîțu, a declarat că nu se va aduce nici o modificare programului magazinelor din localitățile cu rata mare de infectare cu coronavirus, măsurile aplicate în urmă cu o săptămână începând deja să își arate rezultatele și că s-au dus discuții cu reprezentanții rețelelor de magazine înainte de stabilirea normelor.

Am discuţii permanente cu reţelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior. Am avut o discuţie permanentă cu retailerii, ei înţeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă. În acest moment, lucrurile rămân aşa cum sunt, pentru că dau rezultate.

Florin Cîțu, Primul Ministru al României

Vlad Voiculescu, Ministru al Sănătății, a declarat însă, la videoconferinţa “Profit Health.forum – Sistemul sanitar, un an de pandemie: realizări, eşecuri, viitor” că nu se știe încă cât va mai dura până când populația și economia vor reveni la drepturile și libertățile civile democratice ante-pandemie și că, cel mai probabil, oamenii ar trebui să se obișnuiască să trăiască cu o formă sau alta a virusului.

Nu ştim cât va dura până când vom avea libertatea pe care o aveam acum un an şi jumătate. Foarte probabil că va trebui să trăim într-un fel sau altul cu o formă sau alta a virusului şi atunci trebuie să găsim şi noi, ca ţară, şi întreaga umanitate trebuie să găsim moduri de a convieţui cu acest virus. (…) În perioada următoare avem nevoie să fim împreună şi avem nevoie să definim modul în care noi o să fim competitivi la nivel internaţional. De modul în care scăpăm sau gestionăm acest virus o să depindă capacitatea noastră de a ne plasa în această lume mare. Dacă o să rămânem cu o ghiulea atârnată de picior, fără să gestionăm criza, cu un sistem medical slăbit, asta o să impacteze tot viitorul acestei naţiuni.

Vlad Voiculescu, Ministru al Sănătății

Discrepanțele dintre declarațiile Ministrului Sănătății și cele ale Premierului României sau ale altor membri de cabinet au devenit un motiv de tensiune în cadrul coaliției de guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR, cu frecvente fricțiuni între premier și Vlad Voiculescu sau între V. Voiculescu și Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, cele din urmă fiind având ca miză educația elevilor români.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram