Președintele Comisiei UE anunță sancțiuni împotriva Belarus

Președintele Comisiei UE anunță sancțiuni împotriva Belarus
mai 25, 2021
Alin Ciubotariu

Comisia Europeană anunță sancțiuni împotriva regimului Lukashenko după deturnarea zborului Ryanair. Administrația de la Minsk este acuzată că ar fi folosit tactic teroriste pentru a captura un disident protejat de UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni, 24 mai, că Uniunea Europeană a luat deja decizia primelor sancțiuni împotriva Belarus și a dictaturii Lukashenko, prin înghețare unui program de investiții destinate Belarus de 3 miliarde de euro.

Programul de investiții destinat Belarus va rămâne înghețat până când administrația Lukashenko va decide să revină la principii democratice conform declarației făcute de Ursula von der Leyen, care a promis o reacție puternică împotriva dictaturii de la Minsk după ce aceasta a dfeturnat un avion omercial civil pentru a putea aresta un disident.

Va fi un raspuns foarte puternic pentru ca este un comportament scandalos. Lukasenko si regimul sau trebuie sa inteleaga ca aceasta va avea consecinte grave. Vom exercita presiuni asupra regimului pana cand acesta va respecta in cele din urma libertatea media, libertatea de exprimare si libertatea de opinie

Liderii europeni afirmă că se vor lua în considerare sancțiuni atât împotruiva oficialilor implicați în deturnarea avionului civil cât și împotriva unor entități economice care finanțează regimul Alexandr Lukashenko și sectorul aviatic din Belarus.

Reamintim că duminică, 23 mai, o aeronavă Ryanair care zbura de la Atena cu destinația finală Vilnius și care a tranzitat spațiul aerian al Belarusului a fost oprită de autoritățile de la Minsk sub pretextul unei amenințări cu bombă.

În realitate, în aeronavă se aflau 4 agenți KGB și Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram Nexta, blogger și jurnalist critic emigrat, care a stârnit mânia dictaturii lui Lukașenko.

Acest act este unul flagrant de terorism care încalcă convențiile aviației civile, regulile și cutumele internaționale. Aeronava a plecat mai departe, cu toți pasagerii, însă exceptând agenții KGB și jurnalistul considerat disident de către regim.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram