Problemele sistemului de pensii vor fi rezolvate prin mai multe legi

Problemele sistemului de pensii vor fi rezolvate prin mai multe legi
iunie 1, 2021
Alin Ciubotariu

Premierul a discutat despre posibile reforme ale sistemului public de pensii din România. Florin Cîțu afirmă că e posibil să fie nevoie de mai multe legi pentru a rezolva anumite aspecte.

Primul Ministru Florin Cîțu a afirmat luni, 31 mai, că legea pensiilor este în momentul de față în dezbaterea unor experți din grupul de lucru al coaliției de guvernare și că se urmărește ca rezultatul acestor discuții să fie eliminarea nesustenabilității actualului sistem de pensii care peste 15 ani nu va mai putea plăti pensiile deoarece numărul pensionarilor va fi depășit ajuns prea mare comparativ cu cel al persoanelor active.

Vom avea o lege a pensiilor care să adreseze toate problemele, sustenabilitatea este una dintre ele. Această lege o să fie în dezbatere publică și apoi o să fie aprobată de Guvern. După va merge în Parlamentul României unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este acela de a elimina riscul de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani.

Florin Câțu, Primul Ministru al României

Conform afirmațiilor premieruli este foarte posibil ca cei din coaliția de guvernare să depună mai multe proiecte de legi prin care să încerce rezolvarea problemelor sistemului de pensii deoarece una singură s-ar putea să nu fie de ajuns.

S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură, pentru a îndrepta aceste probleme. Este o situație mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm.
Nu știm exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de sustenabilitate. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment și nici în discuția cu Comisia Europeană nu s-a pus condiția vârstei de pensionare. Ceea ce discutăm cu Comisia și este o recomandare de țară, este să avem o lege a pensiilor sustenabilă.

Florin Câțu, Primul Ministru al României

Florin Cîțu a afirmat că România caută, alături de experți din Comisia Europeană, modalități prin care să poată interzice legal creșterea ad-hoc a pensiilor de o legislatură aflată în an electoral pentru a preveni creșteri ca cea de 40% dictată de parlamentul majoritar al PSD din legislatura 2016 - 2020, adresând o critică PSD pentru favorizarea creșterii pensiilor în defavoarea investițiilor statului sau educației, dar susține că astfel de probleme ar putea fi evitate pe viitor cu ajutorul PNRR.

Astea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii iar eu nu voi face așa ceva, nu pentru că îmi spune Comisia Europeană, ci pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe foarte clar cum și cu cât vor crește pensiile în perioada următoare, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte”, a continuat premierul, criticând PSD că ”tăiau” de la ”investiții și de la învățământ, din când în când”.
Garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creșteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu.
Vreau să văd acea putere politică care vine și spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiții în spitale, în școli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc țara în aer.

Florin Câțu, Primul Ministru al României

Premierul a negat totodată orice intenție a coaliției de guvernare de a naționaliza Pilonul II de pensii în ciuda criticilor Comisiei Europeme privind sustenabilitatea sistemului de pensii din România, abordarea actuală fiind opțiunea coaliției, și că el încurajează românii să apeleze inclusiv la siteme de pensii facultative, administrarea depunerilor de către mediul privat fiind făcută mult mai eficent decât de către stat, conform afirmațiilor primului ministru.

Nu. Nu pentru că cere cineva aşa ceva. Pentru că în asta cred şi în asta credem noi, toată coaliţia de guvernare. Nu naţionalizăm pilonul doi de pensii! Şi ca să nu existe niciun risc ca cineva să facă asta, eu vreau să mă angajez că nu vom face aşa ceva (…). Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii opt ani de zile, ca pilonul doi de pensii să fie naţionalizat este zero. Nu există aşa ceva, nu vom face aşa ceva niciodată
Au deja pensii private. Dacă vor să investească mai mult, bineînţeles sunt oportunităţi. Dar există o strategie în legea pensiilor, ne vom uita la ea, dacă va creşte sau nu contributivitatea din ceea ce avem.

Florin Câțu, Primul Ministru al României

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a făcut marți, 25 mai, precizări legate de angajamentele luate de guvernul României în fața Comisiei Europene după ce liderul Partidului Social Democrat a acuzat cabinetul Cîțu că intenționează să mărească stagiul minim de cotizare, să desființeze pensia anticipată și să crească vârsta de pensionare.

Ministerul Muncii susține că informațiile apărute în presă după reacțiile unor lideri politici sunt false, stagiul minim de cotizare în România nefiind pus sub discuție, ministerul intenționând o reformă a sistemului de pensii printr-un proces de recalculare.

Guvernul României a publicat vineri, 21 mai, o listă de angajamente asumate în fața Comisiei Europene de la Bruxelles în vederea aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență propus de cabinetul Cîțu, angajamente între care intră și vârsta de pensionare, stagiul de cotizare și cheltuielile statului cu salariile și bonificațiile de performanță.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram