Protestele împotriva restricțiilor continuă în ciuda încercărilor de discreditare

Protestele împotriva restricțiilor continuă în ciuda încercărilor de discreditare
martie 30, 2021
Alin Ciubotariu

România a ieșit din nou astăzi în stradă pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de guvern. Autoritățile au anunțat că nu vor renunța sub nici o formă la restricții.

Marți, 30 martie, a fost a treia zi de proteste intense în Romania, proteste declanșate de restricțiile de circulație impuse de autorități populației din orașele în care rata de infectare a depășit anumite valori, în încercarea repetată de a limita răspândirea noului coronavirus.

După ce duminică au intrat în vigoare noi măsuri restrictive impuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și de Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat, restricții discutate și aprobate în ședința de guvern de joi, 25 martie, după ce au fost propuse de CNSSU, măsuri care limitează atât activitatea agenților economici dar și libertatea de mișcare a cetățenilor de rând și care exclud din lanțul de decizie autoritățile județene și reprezentanții aleși pe plan local, populația României a ieșit în stradă împotriva guvernului.

Proteste mari s-au înregistrat și astăzi în Cluj (cca 1000 de persoane), București (cca 5000 de persoane), Iași (cca 700 de persoane), orașe mari a căror economie este afectată în mod direct de impunerea automată a unor limitări ale programului de lucru, fără ca autoritățile locale sau cele județene să aibă un cuvânt de spus, dar și în orașe mai mici, reședințe de județ, unde populația a ieșit în stradă în spijinul celor afectați dar și pentru a manifesta împotriva modului autoritar, aproape dictatorial, în care este condusă România. Protestatarii din toață țara au scandat „Jos guvernul!”, „Libertate”, „Arafat arestat” sau „Vrem la școală”

Reprezentanții guvernului și o serie de personalități TV au încercat discreditarea protestelor din stradă afirmând că sunt, de fapt, o minoritate absolută și au aplicat sute de amenzi pentru a descuraja prezența la mitinguri.

„În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul. Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul “liberei exprimări”, să pună în pericol viața și sănătatea celorlalți. În aceste situații, nu avem nimic de negociat!
Am aplicat și vom aplica legea de fiecare dată, iar cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere. Față de cei care nu au înțeles încă acest lucru, în ultimele 24 de ore au fost aplicate la nivel național aproximativ 1200 de sancțiuni și amenzi în valoare de circa 800.000 lei”

Lucian Bode, Ministru de Interne

După ce protestatarii au acuzat o serie de televiziuni că ignoră prezența oamenilor în stradă și după ce s-a scandat „Presa mincinoasă” în majoritatea orașelor în care au avut loc proteste, unele personalități din televiziune au reacționat încercând o discreditare a celor care își cer drepturile în stradă.

„Ei trebuie tratați aidoma unui fenomen natural. Sunt niște persoane decerebrate, sunt asemenea unei căderi de pietre, alunecări de teren, unei furtuni mai puternice care poate să rupă copaci și să îi trântească peste mașini. Au procedat bine forțele de ordine că nu au intervenit în forță, nu au făcut decât să se apere atunci când acești indivizi au atacat.
Acești oameni nu sunt în stare să transmită de ce ies în stradă. Și, dacă ne uităm cu atenție, vedem un lucru dureros. Marea, covârșitoarea majoritate a celor ieșiți în stradă sunt tineri și foarte tineri. Sunt oameni născuți după 1989. Cei care strigă acum „Libertate!” habar nu au ce e aceea o dictatură, ce e aceea libertate, nu știu ce e suferința, ce e moartea. Nu sunt cei care suferă cu adevărat acum din pricina perioadei foarte grele prin care trecem.”

Cristian Tudor Popescu

Autoritățile au anunțat că, indiferent de cât de puternice sunt mișcările de stradă, nu vor renunța la restricții.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram