Raed Arafat nu renunță la carantinarea Timișoarei, în ciuda deciziei Curții de Apel București. Alin Nica cere scuze în numele timișorenilor.

Raed Arafat nu renunță la carantinarea Timișoarei, în ciuda deciziei Curții de Apel București. Alin Nica cere scuze în numele timișorenilor.
martie 27, 2021
Alin Ciubotariu

Curtea de Apel București a anulat ordinul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență de carantinare a orașului Timișoara. Secretarul de Stat din fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență a afirmat că va ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de Apel București.

Vineri, 26 martie, Curtea de Apel București a anulat ordinul DSU de instituire a carantinei în orașul Timișoara pentru o perioadă de 72 de ore, în perioada 22-24 martie, ordin emis de Raed Arafat după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a votat împotriva carantinării orașului, pentru a oferi CJSU timpul pentru a negocia și a ajunge la o decizie, după ce mai mulți dintre membri au ales să se abțină.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a afirmat că ordinul emis de Raed Arafat reprezintă o încercare de intimidare a membrilor CJSU care nu s-au conformat recomandărilor și un precedent extrem de periculos.

"Curtea de Apel Bucureşti a anulat ordinul prin care şeful DSU, Raed Arafat, a decis să prelungească restricţiile la Timişoara în perioada 22- 24 martie, peste hotărârea luată de CJSU Timiş. Instanța a confirmat ceea ce am semnalat din primele momente: a fost o intervenție abuzivă și nejustificată. Dar, înainte de toate, a fost un precedent periculos și o intimidare a membrilor CJSU.
Din păcate observ tot mai multe erori de judecată în ultima perioadă la cei în mâinile cărora stau viețile cetățenilor. Timișorenii așteaptă și merită scuzele lui Raed Arafat și a celor care i-au susținut la nivel local decizia nedreaptă și ilegală.
Nu-mi rămâne decât să vă încurajez să respectați cu sfințenie regulile, cu speranța ca, prin efortul comunității, rata de infectare să scadă natural și să ieșim cât mai repede din carantină.”

Alin Nica, Președinte Consiliu Județean Timiș

Raed Arafat, secretat de stat și șef al DSU a anunțat public că va ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia emisă de Curtea de Apel București, prin care ordinul DSU a fost anulat, susținând că ordinul reprezenta opinia specialiștilor, opinie de care politicul nu a ținut cont.

„Motivul pentru care am luat decizia să semnez ordinul temporar este pentru că era prima dată, un lucru fără precedent, ca într-un comitet pentru situații de urgență să se pună sub semnul întrebării și să se forțeze chiar împotriva recomandării autorităților sanitare și de către persoane care nu sunt din domeniu și cu întrebări la care eu am participat cu o zi înainte la o dezbatere foarte serioasă cu persoanele care au participat la ședința respectivă. S-au pus n întrebări la care am răspuns și la care am explicat situația în Timișoara. Nu este ok. Au intrat medici din Timișoara cu noi în videoconferință, medici care sunt din spitale și specialiști în domeniu și au explicat că situația este foarte gravă în Timișoara și că nu mai fac față.
Când am văzut sâmbătă că se discută faptul că n-avem nevoie de carantină și să găsim alte soluții inteligente dar care nimeni nu pune aceste soluții inteligente pe masă, că nimeni nu cred că știa care sunt aceste soluții inteligente într-o situație de criză la momentul respectiv în Timișoara. Atunci decizia mea era să nu pierdem cele 14 zile care totuși au mers până atunci, și am prelungit cu trei zile ca să las timp să se gândească lumea și se reîntrunească Comitetul ca să găsim o soluție. Comitetul s-a reîntrunit și a luat decizia prelungirii, cu două treimi din voturi, și s-a prelungit până joia viitoare”

Raed Arafat, Secretar de Stat MAI

Raed Arafat a afirmat că așteaptă motivarea instanței iar dacă aceasta indică un viciu procedural care poate fi corectat semnarea unui nou ordin de instituire a stării de carantină nu ar trebui să fie o problemă.

“Dacă decizia în sine este pusă sub semnul întrebării, o să vreau să văd ce zice instanța de la recurs. Clar că ce s-a întâmplat acum reduce din posibilitatea de a mai putea face acest demers, până nu avem o decizie definitivă și până nu vedem dacă acest lucru se mai poate folosi. Până acum, asta era singura dată în care ne-am folosit de acest mod de lucru. Dacă s-ar întoarce timpul înapoi, cred că aș lua aceeași decizie. Intenția era una de a proteja, nu una de a veni în afront cu populația și cu autoritățile”

Raed Arafat, Secretar de Stat MAI

Legat de cererea președintelui Consiliului Județean Timiș de a-și cere scuze în fața Timișorenilor acesta a afirmat că deciziile trebuie luate de specialiști și nu de politicieni care se gândesc doar la partea economică a măsurilor.

“Cred că tot show-ul care a avut loc în Timișoara pe această temă este un exemplu a modului în care de mai multe ori în timpul acestei pandemii am intrat în chestiuni în care nu trebuia să intrăm în ele și în chestiuni de fiecare să vină cu păreri care nu au nimic cu partea de sănătate publică, numai ca să apară și să spună că «uite, eu apăr interesele oamenilor», care, de fapt, din punctul nostru de vedere nu este o apărare a intereselor oamenilor.
Când ai atâția experți care îți spun că la Timișoara situația nu e bine și tu ești omul din afara temei vii și insiști că toți oamenii ăștia n-au dreptate problema nu știu dacă este la experți sau la cel care are o anumită putere să influențeze dar nu are dreptate din punct de vedere științific, pentru că nu este din domeniu.
El se uita doar la aspectele economice. Sunt foarte importante, dar este o zicală și în SUA: «If you don’t sort out the biology, you will not sort out the economy». Dacă nu rezolvi problema biologiei în timpul pandemiei, și economia va suferi. Aceste măsuri nu aveau un impact major pe activitățile de muncă, pentru că se permitea să se iasă la muncă în unele condiții, se permitea activități în unele condiții”

Raed Arafat, Secretar de Stat MAI

Timișoara este însă, de miercuri, în carantină, după ce această măsură a fost prelungită pentru 7 zile, după votul în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram