Rainer Seele, CEO OMV: Prietenii nu ar trebui să se ameninţe unii pe alţii

Rainer Seele, CEO OMV: Prietenii nu ar trebui să se ameninţe unii pe alţii
martie 23, 2021
Alin Ciubotariu

Grupul austriac OMV anunță că sprijină finalizarea gazoductului Nord Stream 2. Proiectul va fi finalizat în ciuda sancțiunilor americane.

Agitația provocată de declarațiile făcute de Anthony Blinken, Secretar de Stat al SUA, făcute joi, prin care cerea tuturor companiilor implicate în execuția proiectului gazoductului Nord Stream 2, o investiție controversată și des criticată care a luat ființă în urma unui acord încheiat între Germania și Rusia, să se retragă din implementarea proiectului, a provocat reacții din partea multinaționalelor implicate.

Proiectul de 9 miliarde de euro, cu o lungime de 1.200 km de conducte submarine, este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell) și ar urma să dubleze cantitatea de gaze naturale importate de Germani din Federația Rusă. A fost des criticat de administrația americană pentru că ar mări dependența energetică a Germaniei față de Rusia.

"Nord Stream 2 este un proiect nepotrivit - pentru Germania, pentru Ucraina si pentru aliatii si partenerii nostri din Europa Centrala si de Est. Este un proiect geopolitic rus care urmareste sa divizeze Europa si sa slabeasca securitatea energetica europeana."

Anthony Blinken, Secretar de Stat, USA


Secretarul de Stat a asigurat partenerii SUA, într-un comunicat de presă, că administrația prezidențială nu se va abate de la aplicarea legii adoptate în anul 2019 și prelungită de Congresul SUA în 2020, lege care prevede sancțiuni dure împotriva tuturor personalităților juridice implicate în construcția controversatului gazoduct.

Grupul energetic austriac OMV a reacționat , prin declarațiile făcute de directorul general al companiei, Rainer Seele, într-un interviu acordat publicaţiei austriece Wiener Zeitung, că sprijină construcția gazoductului dintre Rusia și Germania și că proiectul va fi finalizat în ciuda amenințărilor cu sancțiuni financiare venite din partea administrației americane.

“Acest proiect este de mare importanţă pentru securitatea aprovizionării pieţei europene de gaze, prin urmare este responsabilitatea Europei să decidă. Avem o prietenie transatlantică profundă cu SUA, de decenii. Şi prietenii nu ar trebui să se ameninţe unii pe alţii. În Europa avem reguli de joc clare, pe bază de consens. Temerile unor state mai mici trebuie prin urmare luate în calcul. Ca ţară de legătură pentru Nord Stream 2, Germania are o poziţie clară. Trebuie realizat dialogul politic şi trebuie făcută munca de convingere”.

Rainer Seele, CEO OMV

Germania s-a opus în mod activ, încă de la începutul proiectului, sancțiunilor economice impuse împotriva Rusiei, una din cele mai ferme declarații aparținând secretarului de stat german Miguel Berger, în 2019, la Ljubljana, în cadrul Forumului de Afaceri din deschiderea summitului Inițiativei celor 3 Mări (3 Seas Initiative / 3SI):

„Respingem în totalitate sancțiunile împotriva relațiilor din domeniul energiei cu Rusia. Gazele naturale lichefiate sunt binevenite, sancțiunile sunt respinse iar noi vrem să ne dezvoltăm relațiile energetice cu Rusia așa cum credem noi de cuviință și cum e bine pentru Germania. Iar Rusia abia furnizează 40% din gazul necesar Germaniei”

Miguel Berger, Secretar de Stat, Germania

Țările din fostul bloc sovietic consideră însă că orice proiect care are potențialul de a mări dependența energetică a Europei de Rusia și a oferi Federației Ruse spațiu pentru folosirea acestei dependențe în scop politic poate deveni o amenințare. Șeful diplomației lituaniene afirma că proiectul ar putea fi folosit ca formă de presiune asupra Rusiei pentru implementarea unor reforme democratice.

Reacțiile recente legate de proiectul Nord Stream 2 sunt o urmare a scandalului diplomatic dintre SUA și Rusia în urma căruia Rusia a rechemat ambasadorul din Washington la consultări la Moscova, scandal provocat de afirmația președintelui american Joe Biden că Vladimir Putin ar fi un criminal.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram