România va accesa un împrumut de 100 milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare

România va accesa un împrumut de 100 milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare
martie 18, 2021
Alin Ciubotariu

Guvernul României va finanța un proiect în cadrul Ministerului Educației dintr-un împrumut acordat de BIRD. Proiectul va avea componente de finanțare a infrastructurii școlilor.

Statul român, reprezentat de ministrul finanțelor, va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea proiectului „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”, guvernul aprobând marți, 17 martie, negocierea și parafarea contractului de împrumut, menționează Agerpres

„Una dintre priorităţile mandatului meu este să fac tot posibilul astfel încât educaţia să primească finanţarea necesară pentru ca toţi elevii şi preşcolarii să aibă acces la o infrastructură şcolară modernă şi sigură. În calitate de ministru al Finanţelor, am solicitat Guvernului mandat să negociez şi să semnez cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare un Acord de Împrumut în valoare de 100 de milioane de euro, pentru investiţii în infrastructura şcolară, atât de necesare, în special în zonele mai puţin dezvoltate ale ţării”, a afirmat Alexandru Nazare, ministrul finanțelor, într-un comunicat de presă.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 6 ani, data finală de accesare a împrumutului fiind 30 iunie 2027, sub coordonarea Ministerului Educației, cu un cost total de 100 de milioane euro, finanțarea fiind asigurată integral din împrumutul de la BIRD.

Proiectul are o componentă de investiții în infrastructura școlară, cu o atenție sporită acordată claselor inteligente, cu bani alocați pentru mobilier școlar, activități de informare și de comunicare, dar și facilități temporare, cum ar fi sprijin pentru transportul elevilor.

O altă componentă de investiții a proiectului alocă fonduri pentru infrastructura școlilor moderne și dezvolvarea unor modele pentru cele viitoare, dar și pentru activități de consiliere și pregătire a comunității în eventualitatea producerii unor dezastre.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram