Rusia recheamă ambasadorul din Statele Unite ale Americii după afirmațiile președintelui Joe Biden

Rusia recheamă ambasadorul din Statele Unite ale Americii după afirmațiile președintelui Joe Biden
martie 18, 2021
Alin Ciubotariu

Ministerul de Externe Rus a anunțat miercuri, 18 martie, că își cheamă ambasadorul la Moscova. Reacția vine după afirmațiile făcute de președintele american într-o emisiune tv. Departamentul de Comerț extinde sancțiunile de export împotriva Rusiei după otrăvirea lui Navalnîi.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat miercuri, 18 martie, într-o declarație oficială, că își cheamă ambasadorul în Statele Unite, Anatoly Antonov, la Moscova la consultări privind viitorul relațiilor diplomatice dintre SUA și Rusia și o analiză a direcției în care acestea se îndreaptă.


Decizia este o reacție la declarația și răspunsurile date de președintele Joe Biden în discuția cu George Stephanopoulos, gazda emisiunii „Good morning, America!”, pe fondul unei deteriorări constante a relațiilor diplomatice dintre cele două state în ultimii ani.


Joe Biden a afirmat în cadrul interviului dat emisiunii americane că Vladimir Putin va plăti pentru ingerința din alegerile prezidențiale, afirmând că Rusia a coordonat acțiuni de amestec în alegerile SUA în sprijinul lui Donal J. Trump iar când a fost întrebat dacă consideră că Vladimir Putin este un criminal a răspuns:

Hmmm, da, cred că da!”


Totodată președinteșe american a mai adăugat că există domenii comune de interes, unde este posibilă colaborarea între cele două state, menționând acordul nuclear.


Guvernul de la Kremlin a denunțat declarațiile ca fiind un atac îndreptat împotriva rusiei și o jignire adusă poporului rus dar susține că nu dorește o rupere a relațiilor diplomatice și si-a exprimat speranța că și statul american cunoaște posibilele riscuri.

"Pentru noi, principalul lucru este să stabilim care pot fi mijloacele de rectificare a relațiilor ruso-americane, aflate într-o stare dificilă și pe care Washingtonul le-a adus într-un impas în ultimii ani" a afirmat Ministerul Rus de Externe.


Ulterior declarațiilor președintelui american Departamentul pentru Comerț a anunțat și extinderea sancțiunilor de export către Rusia ca reacție la otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi, decizie care vine după sancțiuni financiare îndreptate împotriva a 7 înalți oficiali ruși printre care și Alexander Bortnikov, șeful serviciilor de securitate (FSB), Alexander Kalashnikov, șeful serviciilor penitenciare și Igor Krasnov, procurorul general al țării.


Relațiile diplomatice dintre cele două state sunt pe o pantă descendentă începând din 2014, de la ocuparea de către Federația Rusă a peninsulei Crimea, și au continuat cu crize repetate, acuzații de spionaj și ingerință electorală și, mai nou, atacuri cibernetice.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram