Rusia și Uniunea Europeană în război diplomatic

Rusia și Uniunea Europeană în război diplomatic
mai 1, 2021
Alin Ciubotariu

Federația Rusă a decis să răspundă sancționării unor oficiali rusi de către UE. Parlamentul și Comisia Europeană au reacționat prompt.

Guvernul Federației Ruse a anunțat vineri, 30 aprilie, că a decis aplicarea de sancțiuni nominale împotriva a opt oficialii ai Uniunii Europene și din Consiliul Europei, ca răspuns la ultimul val de expulzări diplomatice ale unor oficiali rusi din ultimele luni.
Lista de oficiali pentru care va fi interzisă intrarea pe teritotiul Federației Ruse conține nume și din, Estonia, Letonia, Suedia și Germania dar și vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, și președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Lista completă a oficialilor sancționați:
1. Ivars Abolins, preşedintele Consiliului Naţional pentru Mass-Media Online din Letonia;
2. Maris Baltins, directorul Centrului Lingvistic de Stat din Letonia;
3. Jacques Maire, cetăţean francez, preşedintele Grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ADLE) din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei;
4. Jörg Raupach, șeful Parchetului din Berlin (Germania);
5. David Sassoli, președintele Parlamentului European;
6. Åsa Scott, directorul Diviziei pentru Apărare şi Securitate din cadrul Centrului pentru incidente Chimice, Biologice, Radioactive şi Nucleare (CBRN) din Suedia;
7. Ilmar Tomusk, directorul Departamentului Lingvistic din Estonia;
8. Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă.

Uniunea Europeană continuă politica măsurilor restrictive unilaterale împotriva cetăţenilor ruşi şi organizaţiilor ruse. În luna martie, şase oficiali ruşi au fost vizaţi de măsuri restrictive.
În replică la măsurile aplicate pe 2 şi 22 martie de către Consiliul UE, Rusia interzice accesul pe teritoriul său unor oficiali europeni.
Ministerul de Externe de la Moscova.

MNinisterul Afacerilor Externe, Moscova

Replica vine după ce în luna martie Uniunea Europeană a decis sancționarea a șase oficiali rusi despre care se presupune că ar fi fost implicați în reprimarea protestatarilor care cer eliberarea opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi.
Imediat după anunțarea samcțiunilor impuse de Kremlin Parlamentul European și Consiliul au transmis o declarație de presă comună prin care condamnă reacția guvernului de la Moscova și interdicția de a intra în Rusia aplicată oficialilor europeni.

Condamnăm în cei mai duri posibil termeni decizia de azi a autorităților rusești de a impune interdicții pentru opt cetățeni ai Uniunii Europene de a intra pe terotoriul rusesc. Printre persoanele vizate se numără președintele Parlamentului European, David Sassoli; vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și alți șase oficiali din statele membre. Această acțiune este inacceptabilă, lipsită de orice justificare legală și este în întregime lipsită de temei. Măsura vizează direct Uniunea Europeană, nu doar persoanele sancționate.
Această decizie este o ultimă și extremă demonstrație a faptului că Federația Rusă a ales confruntarea cu Uniunea Europeană în loc să fie de acord cu redresarea traiectoriei negative a relațiilor noastre bilaterale. UE își rezervă dreptul de a lua măsurile pe care le consideră cele mai potrivite drept răspuns la decizia autorităților rusești.

Parlamentul European

În ultimele luni tot mai multe state europene au început expulzarea unort diplomați ruși acuzați de legături cu serviciile de informații ruse dar și aplicarea de sancțiuni oficialilor care ar fi bănuiți de implicare în reprimarea protestelor declanșate de arestarea lui Alexei Navalnîi.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram