Rusia și Uniunea Europeană în război diplomatic

Rusia și Uniunea Europeană în război diplomatic
mai 1, 2021
Alin Ciubotariu

Federația Rusă a decis să răspundă sancționării unor oficiali rusi de către UE. Parlamentul și Comisia Europeană au reacționat prompt.

Guvernul Federației Ruse a anunțat vineri, 30 aprilie, că a decis aplicarea de sancțiuni nominale împotriva a opt oficialii ai Uniunii Europene și din Consiliul Europei, ca răspuns la ultimul val de expulzări diplomatice ale unor oficiali rusi din ultimele luni.
Lista de oficiali pentru care va fi interzisă intrarea pe teritotiul Federației Ruse conține nume și din, Estonia, Letonia, Suedia și Germania dar și vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, și președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Lista completă a oficialilor sancționați:
1. Ivars Abolins, preşedintele Consiliului Naţional pentru Mass-Media Online din Letonia;
2. Maris Baltins, directorul Centrului Lingvistic de Stat din Letonia;
3. Jacques Maire, cetăţean francez, preşedintele Grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ADLE) din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei;
4. Jörg Raupach, șeful Parchetului din Berlin (Germania);
5. David Sassoli, președintele Parlamentului European;
6. Åsa Scott, directorul Diviziei pentru Apărare şi Securitate din cadrul Centrului pentru incidente Chimice, Biologice, Radioactive şi Nucleare (CBRN) din Suedia;
7. Ilmar Tomusk, directorul Departamentului Lingvistic din Estonia;
8. Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă.

Uniunea Europeană continuă politica măsurilor restrictive unilaterale împotriva cetăţenilor ruşi şi organizaţiilor ruse. În luna martie, şase oficiali ruşi au fost vizaţi de măsuri restrictive.
În replică la măsurile aplicate pe 2 şi 22 martie de către Consiliul UE, Rusia interzice accesul pe teritoriul său unor oficiali europeni.
Ministerul de Externe de la Moscova.

MNinisterul Afacerilor Externe, Moscova

Replica vine după ce în luna martie Uniunea Europeană a decis sancționarea a șase oficiali rusi despre care se presupune că ar fi fost implicați în reprimarea protestatarilor care cer eliberarea opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi.
Imediat după anunțarea samcțiunilor impuse de Kremlin Parlamentul European și Consiliul au transmis o declarație de presă comună prin care condamnă reacția guvernului de la Moscova și interdicția de a intra în Rusia aplicată oficialilor europeni.

Condamnăm în cei mai duri posibil termeni decizia de azi a autorităților rusești de a impune interdicții pentru opt cetățeni ai Uniunii Europene de a intra pe terotoriul rusesc. Printre persoanele vizate se numără președintele Parlamentului European, David Sassoli; vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și alți șase oficiali din statele membre. Această acțiune este inacceptabilă, lipsită de orice justificare legală și este în întregime lipsită de temei. Măsura vizează direct Uniunea Europeană, nu doar persoanele sancționate.
Această decizie este o ultimă și extremă demonstrație a faptului că Federația Rusă a ales confruntarea cu Uniunea Europeană în loc să fie de acord cu redresarea traiectoriei negative a relațiilor noastre bilaterale. UE își rezervă dreptul de a lua măsurile pe care le consideră cele mai potrivite drept răspuns la decizia autorităților rusești.

Parlamentul European

În ultimele luni tot mai multe state europene au început expulzarea unort diplomați ruși acuzați de legături cu serviciile de informații ruse dar și aplicarea de sancțiuni oficialilor care ar fi bănuiți de implicare în reprimarea protestelor declanșate de arestarea lui Alexei Navalnîi.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram