Se vrea vaccinarea obligatorie a copiilor și decăderea din drepturi a părinților care refuză

Se vrea vaccinarea obligatorie a copiilor și decăderea din drepturi a părinților care refuză
aprilie 8, 2021
Alin Ciubotariu

Nelu Tătaru a discutat despre legea vaccinării obligatorii și despre consecințele refuzului vaccinului la TVR. Comisia de Sănătate din Senat caută modalități de decădere din drepturi a părinților care refuză.

Nelu Tătaru, președintele Comisie de Sănătate din Senatul României, prezent în platoul televiziunii publice, a declarat duminică, 4 aprilie, că proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie se află în faza finală la Comisia de Sănătate de la Senat după ce a trecuse în 2017 de votul Senatului dar a fost reîntors la comisii la cererea ministrului sănătății din 2020, Nelu Tătaru.

Legea a trecut de comisiile din cele două camere. Eu am solicitat retrimiterea la comisia de sănătate pentru a reevalua această lege și a reevalua mai ales obligativitatea vaccinării în contextul acestor situații epidemiologice.

Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României

Întrebat în cadrul emisiunii dacă vaccinarea va fi sau nu obligatorie și în ce condiții Nelu Tătaru a afirmat că nu se poate discuta despre obligativitate la vaccinurile noi sau situațiile epidemiologice speciale dar că vaccinarea va fi obligatorie pentru copii.

În acest moment se discută, este la comisie. Obligativitatea rămâne pentru acea campanie generală de vaccinare, pentru copii. Un vaccin pe care îl știm de 30-40 de ani și care a eradicat epidemii, pandemii (polio, variola) este necesar să fie obligatoriu. Așa ținem sub control o situație pe car o controlăm totuți de câteva zeci de ani. Dar obligativitatea unui vaccin în stari epidemiologice deosebite, cum este această pandemie pe care o descoperim acum, cu un vaccin pe care l-am descoperit în acest an... nu poate merge pe acea obligativitate.
Vaccinarea va fi obligatorie pentru copii în condițiile în care este complet informat tutorele sau părintele acelui copil, în care nu are contraindicații, contraindicații care sunt stabilite de acea direcție de sănătate publică precum și de medicul specialist în conformitate cu ultimele evaluări și analize.

Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României

Nelu Tătaru a afirmat că legea prevede consilierea tutorelui sau a părinților privind utilitatea vaccinării în mod obligatoriu. Tot obligatorie va rămâne consilierea și pentru adulți, în cazul vaccinurilor opționale și a situațiilor epidemiologice deosebite.

Vaccinarea pentru copil devine obligatorie, în condițiile în care părintele va putea merge și la consiliere în acest sens. Acea consiliere care, în stadul actual al legii, este obligatorie. Acea consiliere va rămâne obligatorie și pentru celelalte vaccinuri, dar nu va fi obligatoriu vaccinul. Mă refer la adulți și situații epidemiologice deosebite.

Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat a afirmat că încă se mai negociază care vor fi sancțiunile contravenționale pentru părinții care refuză consilierea privind vaccinurile din schema obligatorie și încă se poartă discuții despre posibilitatea ca părintele care va refuza vaccinarea chiar și după consiliere să fie decăzut din drepturi iar copilul să fie preluat de un tutore din sistemul juridic.

În măsura în care rămâne obligativitatea în lege vor apărea și anumite congtravenții. La acest moment se discută despre contravenții și la nivelul consilierii, adică dacă nu acceptă acea consiliere
Dacă părintele refuză în continuare să își vaccineze copilul, în acest moment discutăm cu specialiștii de la sănătate publică evaluarea și contextul nevaccinării acestui copil, care sunt condițiile stricte și care ar trebui să fie partea din lege care să găsească un tutore din sistemul juridic care să poată accepta acest vaccin. În condițiile în care nu acceptă acest drept va fi preluat de altcineva. Se discută acest lucru.

Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României

Nelu Tătaru a afirmat că încă se fac analize pentru a stabili cum se va face sancționarea părinților care refuză prin decăderea din drepturile părintești fără a încălca legea fundamentală. Acesta a fost, de altfel, și principalul motiv pentru care legea vaccinării obligatorii a rămas blocată în parlament până în 2020. Totodată acesta a afirmat clar că mai mulți membri ai comisiei de sănătate nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării cu produse apărute recent pe piața medicală.

Proiectul de lege prevedea și vaccinarea adulților în stări epidemiologice diferite, dar acolo stipula obligativitatea, cu care mai mulți colegi de ai mei din Comisia pentru Sănătat, atât din Camera Deputaților cât și din Senat, nu au fost de acord. Nu suntem de acord cu această obligativitate mai ales cum este acest caz unde avem un vaccin descoperit relativ recent și atunci nu putem introduce acea obligativitate.

Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României

Întrebat dacă personalul medical, auxiliar sau alte grupe de bugetari vor trebui să accepte obligatoriu vaccinarea acesta a răspuns că nu se discută despre așa ceva.

Căutăm reevaluarea a tot ce înseamnă personal și adaptarea stării de sănătate a personalului în funție de boala sau patologia care circulă în acel moment

Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României

Legea vaccinarii obligatorii a provocat mai multe proteste în România, după reintroducerea ei pe ordinea de zi a comisiilor, din partea mai multor ONG-uri și grupuri civice care afirmă că aceasta încalcă nu doar legea drepturilor pacientului ci și o serie de prevederi din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Nelu Tătaru a afirmat că legea va fi în lucru la Parlament și că în această sesiune parlamentară se va lucra intens la ea pentru ca în sesiunea din toamnă aceasta să poată fi trimisă spre vot plenului reunit al celor două camere.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram